Accizele la băuturile fermentate liniştit, reduse de la 100 la 10 euro pe unitate de măsură

Deputaţii au decis, miercuri, reducerea accizelor la băuturile fermentate liniştit de la 100 de euro pe unitate de măsură la 10 euro, modificând, în acest sens Ordonanţa de urgenţă 117/2010 privind Codul Fiscal, după un schimb de replici între Gheorghe Ialomiţianu şi Valeriu Zgonea.

661 afișări
Imaginea articolului Accizele la băuturile fermentate liniştit, reduse de la 100 la 10 euro pe unitate de măsură

Cameră: Accizele la băuturile fermentate liniştit, reduse de la 100 la 10 euro pe unitate de măsură (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Ordonanţa a fost adoptată în acestă formă cu 243 de voturi "pentru", 18 "împotrivă" şi 8 abţineri.

Comisia de buget a propus, iar deputaţii au aprobat, ca acciza la băutura fermentată liniştit să fie de 10 euro pe unitatea de măsură, iar acciza la cidru de mere şi pere să fie zero, la fel şi în cazul hidromelului obţinut din fermentarea unei soluţii de miere în apă.

Deputatul PDL Gheorghe Ialomiţianu, fost ministru al Finanţelor, a criticat modificarea adusă în Comisia de buget, arătând că în nicio ţară europeană nu se reduce acciza la băuturile alcoolice. "Dacă credeţi că prin această măsură relansaţi economia, faceţi o mare greşeală. Vreţi să mergeţi în vacanţă să spuneţi am relaxat fiscalitatea, am redus acciza la băuturile alcoolice, nicio ţară din UE nu a ajuns să facă acest lucru", a spus Ialomiţianu.

El a adăugat că băuturile alcoolice trebuie taxate mai mult. "De ce nu aţi vrut să reduceţi accizele la benzină?", i-a întrebat Ialomiţianu pe cei de la putere. "Românii nu mănâncă benzină", a replicat Zgonea.

"De ce nu aţi redus TVA la pâine?", a continuat Ialomiţianu, iar Zgonea a răspuns că o să se facă şi "reducerea TVA la pâine, pas cu pas".

Camera Deputaţilor este for decizional în legătură cu acest proiect.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici