Activele cu care Nuclearelectrica participă la reactoarele 3 şi 4 vor fi reevaluate

Activele cu care Nuclearelectrica participă la capitalul firmei mixte care va construi reactoarele nucleare 3 şi 4 de la Cernavodă vor fi reevaluate, iar studiul de fezabilitate a proiectului va fi refăcut, pentru a corespunde actualelor condiţii ale pieţei, au declarat surse apropiate discuţiilor.

17 afișări
Imaginea articolului Activele cu care Nuclearelectrica participă la reactoarele 3 şi 4 vor fi reevaluate

Activele cu care Nuclearelectrica participă la reactoarele 3 şi 4 vor fi reevaluate

"Probabil prin mai-iunie vom propune refacerea studiului de fezabilitate, deoarece cel existent este învechit", au declarat pentru MEDIAFAX sursele citate, care au adăugat că preţurile echipamentelor şi materialelor necesare trebuie actualizate.

Oficialii Nuclearelectrica nu au putut fi contactaţi pentru declaraţii.

Activele cu care compania va participa la contrucţia celor două reactoare au fost evaluate în 2007 de firma Romcontrol Bucureşti la 350 milioane euro.

Construcţia unităţilor 3 şi 4, programată să înceapă în acest an, va fi derulată de EnergoNuclear, firma mixtă formată din Nuclearelectrica în asociere cu Enel (Italia), Electrabel (GDF Suez), CEZ (Cehia), Iberdrola (Spania), RWE (Germania) şi ArcelorMittal România.

Nuclearelectrica deţine 51% din EnergoNuclear, dar participaţia sa ar putea să scadă. Enel, Electrabel, CEZ şi RWE deţin fiecare câte 9,15% din acţiuni, iar Iberdrola şi ArcelorMittal România au câte 6,2% din titluri.

Valoarea estimată a proiectului este de patru miliarde euro, la care Nuclearelectrica va contribui, pentru a susţine participaţia de 51%, cu 2,04 miliarde euro din fonduri proprii, împrumuturi garantate, sume rezultate din listarea la Bursă, cu o producţie de 245 tone apă grea şi cu active în natură, potrivit hotărârii de Guvern pentru înfiinţarea EnergoNuclear.

Construcţia celor două reactoare nucleare ar urma să fie finalizată în 2015-2016.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici