AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos şi îngrijorează mediul de afaceri

Lipsa de claritate a prevederii privind impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii îngrijorează mediul de afaceri, iar adoptarea prin derogare de la Codul Fiscal creează un precedent periculos, afectând stabilitatea fiscală asumată de Guvern, consideră AmCham.

297 afișări
Imaginea articolului AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos şi îngrijorează mediul de afaceri

AmCham: Impozitul de 85% creează un precedent periculos şi îngrijorează mediul de afaceri (Imagine: Shutterstock)

"În contextul recentei publicări a OUG 55/2013, Camera de Comerţ Americană în Romania (AmCham Romania) atrage atenţia asupra unor aspecte legate de oportunitatea şi conţinutul acestei Ordonanţe. Articolul II al Ordonanţei reprezintă o derogare de la principiul cotei unice de impozitare, generând un precedent periculos, afectând stabilitatea fiscală asumată public de guvern în sensul menţinerii cotei unice de impozitare de 16%, atât în cazul impozitului pe profit, cât şi cel al impozitului pe venit", se arată într-un comunicat transmis de AmCham.

Agenţia de presă MEDIAFAX a anunţat săptămâna trecută că Guvernul a decis, prin derogare de la Codul Fiscal, să stabilească o cotă de impozit pe venit de 85% pentru veniturile reprezentând salarii/indemnizaţii/sume compensatorii acordate, în condiţiile legii, cu ocazia încetării contractului de muncă, raportului de serviciu sau mandatului, angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru "în consilii de administraţie şi consilii de conducere".

Anterior, Guvernul a anunţat că acest impozit va fi aplicat angajaţilor cu funcţii de conducere sau persoanelor care sunt numite în calitate de membru în consilii de conducere din cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) "şi din cadrul autorităţilor care au fost reorganizate prin înfiinţarea ASF".

Premierul Ponta a prezentat miercuri formula aprobată de impozitare cu 85% a compensaţiilor, din care rezultă că s-a decis ca impozitul să fie doar la consiliul de conducere ASF şi foşti membri de comisii care au format ASF, arătând că acei funcţionari care "se cred mai deştepţi decât Guvernul" vor fi demişi.

Corpul de Control al Guvernului face verificări privind modificarea deciziei Executivului de impozitare cu 85% a salariilor compensatorii pe care şi le-au acordat membrii fostelor comisii care au format ASF, în condiţiile în care din ordonanţa aprobată de Executiv rezultă că impozitul de 85% nu va fi aplicat doar pentru foştii membri ai comisiilor din comasarea cărora a fost înfiinţată Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), ci inclusiv în mediul privat, pentru membrii consiliilor de administraţie şi de conducere, la încetarea contractului de muncă înainte de termen.

Reprezentanţii AmCham, una dintre cele mai importante organizaţii de investitori din România, atrag, de asemenea, atenţia că prevederile ordonanţei sunt de natură să încalce principiul neutralităţii şi echităţii fiscale prin impozitarea diferenţiată a unor categorii de angajaţi, iar lipsa de claritate în formularea textului generează îngrijorare în mediul privat, măsurile anunţate nefiind explicit limitate la persoanele angajate în companiile de stat.

"Absenţa unui studiu de impact al măsurilor cu caracter fiscal introduse de Ordonanţă face dificilă estimarea efectelor produse de Ordonanţă asupra mediului de afaceri şi economic în general. Adoptarea acestor modificări nu a fost precedată de consultări publice efective. AmCham România salută eforturile guvernamentale de eliminare a derapajelor permise de cadrul legislativ existent şi reiterează nevoia ca astfel de demersuri să fie iniţiate şi derulate în consultare cu mediul privat şi cu toate părţile implicate pentru a asigura consecvenţa şi claritatea modificărilor propuse, fară a aduce atingere principiilor fundamentale de stabilitate şi transparenţă", se mai arată în comunicat.

AmCham România reprezintă peste 300 de membri - companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste 10 miliarde dolari şi mai mult de 200.000 de locuri de muncă create.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici