Analiştii estimează scăderea ratei anuale de inflaţie de la 5,2% la 4,6%

Preţurile de consum au crescut în februarie cu 0,3%, faţă de 1,68% în ianuarie, iar rata anuală a inflaţiei a coborât de la 5,2% la 4,6%, conform mediei opiniilor exprimate de membrii Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR).

18 afișări
Imaginea articolului Analiştii estimează scăderea ratei anuale de inflaţie de la 5,2% la 4,6%

Analiştii estimează scăderea ratei anuale de inflaţie de la 5,2% la 4,6% (Imagine: Mediafax Foto)

În cadrul sondajului intern realizat de de AAFBR estimările lunare privind inflaţia au variat între 0,2% şi 0,7%, iar, în consecinţă, aşteptările privind rata anuală s-au plasat între 4,5% şi 5%.

Pentru luna martie estimarea medie plasează rata anuală a inflaţiei la 4,4% (cu variaţii între 4,1% şi 4,9%), iar pentru finele anului 2010 media opiniilor indică o rata anuală a inflaţiei de 4% (proiecţiile variază între 3,8% si 5,1%).

Inflaţia lunară a crescut de la 0,3% în decembrie 2009 la 1,68% în luna ianuarie, cel mai ridicat nivel înregistrat după aprilie 2005, în principal din cauza majorării preţurilor la tutun, ţigări, combustibili şi energie electrică, iar rata anuală a avansat de la 4,74% la 5,2%.

Inflaţia din ianuarie a depăşit toate aşteptările analiştilor intervievaţi de MEDIAFAX la acea dată, care au anticipat că rata din ianuarie s-a plasat între 1% şi 1,4% pentru indicatorul lunar şi în intervalul 4,5% - 5% pentru rata anuală.

Rata anuală a inflaţiei a coborât de la 6,3% în 2008 la 4,74% anul trecut, în contextul unei creşteri a preţurilor cu 0,3% în decembrie faţă de noiembrie, dar Banca Naţională a României (BNR) a ratat ţinta pentru al treilea an consecutiv.

Institutul Naţional de Statistică va anunţa mieruri rata inflaţiei pentru luna februarie.

Pentru 2010, BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.

Inflaţia reprezintă unul dintre criteriile fixate în cadrul acordul de finanţare externă semnat de România, în valoare de 20 miliarde de euro, şi coordonat de Fondul Monetar Internaţional. Totodată, inflaţia se numără printre criteriile de convergenţă pe care România trebuie să le îndeplinească pentru aderarea la zona euro.

AAFBR este o asociaţie profesională fără scop lucrativ, înfiinţată în luna ianuarie 2008 şi care reuneşte peste 50 de analişti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăţi de administrare a investiţiilor, societăţi de asigurări şi din piaţa de capital.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici