ANALIZĂ. Ce înseamnă pentru România alegerea lui Donald Trump în Statele Unite: Politic şi militar câştigăm, economic s-ar putea să pierdem

Americanii ne vor exporta preţuri mai mari şi inflaţie, ne vor majora dobânzile la lei, vor reduce investiţiile şi ne vor lua specialiştii. În schimb, vor cere să cumpărăm mai mult armament de la ei.

3583 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ. Ce înseamnă pentru România alegerea lui Donald Trump în Statele Unite: Politic şi militar câştigăm, economic s-ar putea să pierdem

ANALIZĂ Ce înseamnă pentru România alegerea lui Donald Trump în Statele Unite: Politic şi militar câştigăm, economic s-ar putea să pierdem

Potrivit unei analize a Ziarului Financiar, alegerea lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite a trimis o undă de şoc în întreaga lume. Toată lumea se întreabă ce va face miliardarul american la Casa Albă, ce planuri are pentru America şi mai puţin pentru alţii, cine vor fi câştigătorii, dar şi perdanţii din noua administraţie, dacă va ridica tonul la China (cel mai mare fabricant de produse pentru America, dar şi cel mai mare creditor al celor mai puternice ţări din lume), ce se va întâmpla cu Europa (cine o va mai apăra), dar şi cu ţările aliate din estul Europei (Polonia sau România) etc..

La Bucureşti, dincolo de felicitările oficiale de rigoare, nu există prea multe opinii. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, invocă faptul că România se confruntă cu un deficit de analize în ceea ce-l priveşte pe Trump, ideile lui, ce vrea să facă. Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că prin alegerea lui Trump globalizarea, aşa cum s-a făcut în ultimii 20-25 de ani, s-a sfârşit.

Până vor apărea analizele guvernamentale „mai sofisticate”, haideţi să vedem ce ne poate aduce Trump.

Din punct de vedere politic şi militar, România a avut de câştigat pe termen lung dintr-o administraţie republicană – Ronald Reagan a contribuit la căderea comunismului, George W. Bush ne-a băgat în NATO şi ne-a susţinut pentru intrarea în UE. Venirea unei gărzi republicane dure la Casa Albă ar putea menţine relaţiile politice, unde România are un parteneriat strategic cu SUA, dar în schimb mai mult ca sigur că americanii (republicanii sunt mai războinici) vor dori ca administraţia de la Bucureşti, indiferent de numele ei, să cumpere mai mult armament. Asta înseamnă ca de la 1, 6 mld. euro/dolari (1% din PIB) să ajungem spre 4 mld. euro/dolari pe an, ca preţ al protecţiei.

Din punct de vedere economic, lucrurile sunt mai complicate şi cred că economia României ar avea mai mult de suferit decât de câştigat. Trump ne va lua valuta prin majorarea dobânzilor la dolar şi încercarea de repatriere a profiturilor multinaţionalelor americane aflate în afara SUA, ne va livra preţuri mai mari la produsele importate din America şi din China, ceea ce ne va creşte inflaţia şi apoi dobânzile la lei, va reduce investiţiile în afară pentru că vrea ca ele să rămână în America, ceea ce va lăsa libere clădirile de birouri, va majora preţurile la benzină şi la construcţii.

1.    Dolarul va creşte şi probabil că va ajunge la aceeaşi paritate cu euro. La Bucureşti, dolarul este cotat indirect (întâi se calculează cursul leu/euro din piaţă şi apoi se ia cursul euro/dolar de pe plan internaţional pentru a ajunge la cursul leu/dolar). În ultima săptămână, după alegerea lui Trump, dolarul a câştigat 1,75% faţă de leu, ca urmare a aprecierii de pe piaţa externă faţă de euro. Cei care au credite în dolari pierd, în schimb câştigă cei care au economii în moneda americană.

2.    Importurile din America şi din China în România şi se vor scumpi pentru că dolarul va creşte. Chinezii folosesc ca monedă de tranzacţie dolarul, deci creşterea lui va mări preţul produselor. Pregătiţi-vă să plătiţi în lei mai mult pentru un iPhone din SUA sau pentru un Huawei din China. De asemenea, preţul produsele aduse de Dedeman din China, spre exemplu, poate creşte, asta dacă fraţii Pavăl, proprietarii celui mai mare jucător din bricolaj nu vor să plătească ei creşterea cursului şi să ţină preţurile jos.

3.    Dobânzile la dolar vor creşte, banii vor pleca în SUA, iar acest lucru nu va avantaja România: dobânzile la lei ar putea creşte mai repede, pentru a ţine  banii în ţară.

Trump a declarat în campanie că nu-i place politica lui Janet Yellen, preşedintele FED – Banca Centrală Americană – şi că vrea să vadă dolarul mai puternic, iar dobânzile mai sus. Acest lucru va însemna că SUA vor deveni un plasament mai bun, ceea ce ar „aspira” banii din alte zone, inclusiv din România. Trump vrea să injecteze în economia americană 1.000 mld. dolari într-un program de stimulente fiscale, tăieri de taxe şi lucrări de infrastructură, ceea ce va necesita noi resurse financiare, care pot veni numai dacă dobânzile sunt mai mari.

Pentru a ţine valuta în ţară, atât în dolari, cât şi în euro, BNR va susţine creşterea întâi a dobânzilor la lei pe piaţa interbancară, care se află în acest moment la cel mai scăzut nivel din documentele BNR, spre exemplu, indicele ROBOR la trei luni, indicatorul de referinţă pentru creditele în lei, se află la 0,74% pe an. Creşterea dobânzilor va fi susţinută şi de creşterea inflaţiei, preţurile pierzându-şi suflul după scăderea de TVA. Dacă vor creşte preţurile la importurile din China sau din Europa, vom vedea o inflaţie spre 2-3% pe an, de la deflaţia de acum, minus 0,4% în octombrie.

Citeşte continuarea articolului în ZF

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici