ANRE, indicii despre vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, pentru a creşte preţul

ANRE transmite că are indicii despre vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, cu scopul vădit de a creşte preţul, instituţia având, în prezent, în derulare, 171 de controale. Reacţia ANRE vine după ce premierul Marcel Ciolacu a cerut „atenţie” cu privire la preţul la gaze.

842 afișări
Imaginea articolului ANRE, indicii despre vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, pentru a creşte preţul

ANRE, indicii despre vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, pentru a creşte preţul

Potrivit ANRE, în prezent sunt în derulare un număr de 171 de acţiuni de control din care 77 de acţiuni de control de tip verificare, 45 de acţiuni de control de tip inspecţie, în baza Programului anual de control; 49 de acţiuni de control de tip supraveghere, în baza sesizărilor diverselor structuri din ANRE.

„Printre principalele acţiuni de tip verificare, în sectorul energiei electrice, se regăsesc 18 acţiuni de control la operatori economici pentru verificarea respectării, în perioada 01.01.2023-30.10.2023, a dispoziţiilor Ordonanţei de urgenţă nr. 27/2022, respectiv: 6 furnizori având ca tematică de control modul de stabilire a preţului plafonat la consumatorii non-casnici; (...) 4 furnizori având ca tematică de control respectarea preţului plafonat în ofertele-tip adresate consumatorilor de pe pieţele concurenţiale, SU, FUI (...), 4 furnizori având ca tematică de control modul de prognozare a consumului lunar şi a consumului suplimentar, precum şi modul de modificare a prognozei lunare a cantităţilor suplimentare în cazul unor diferenţe mai mari de 2% între cantitatea suplimentară şi cea prognozată (...); 4 acţiuni de control la furnizorii şi traderii de energie electrică, pentru a verifica respectarea interdicţiei prevăzute la art. 16 alin. (7^4) din OUG nr. 27/2022, existând indicii în legătură cu vânzări succesive a unor cantităţi de energie electrică, în scopul vădit de a creşte preţul”, anunţă ANRE într-un comunicat de presă.

Potrivit ANRE, în ceea ce priveşte sectorul gazelor naturale, printre principalele acţiuni de tip verificare, se regăsesc 3 acţiuni de control la furnizorii de gaze naturale privind verificarea respectării preţului final facturat de către furnizorii de gaze naturale, conform prevederilor art. 2 alin. (4) din OUG 27/2022.

„Cu titlu de exemplu pentru gaze naturale: pentru luna aprilie 2023, am solicitat şi primit de la cei trei furnizori de gaze naturale pentru a verifica prin metoda eşantionării un număr de cca. 3.100.000 de facturi emise pentru clienţii casnici şi cca. 166.000 de facturi emise pentru clienţii noncasnici. Rezultatele acţiunilor de control vor fi aduse la cunoştinţa opiniei publice după finalizarea acestora. Vom continua să monitorizăm respectarea prevederilor legale în vigoare pentru a remedia acele încălcări care afectează consumatorii de energie electrică şi gaze naturale”, mai arată ANRE.

Premierul Marcel Ciolacu a spus, vineri, că a observat că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile la gaze şi îi cere ministrului Energiei, Sebastian Burduja să „se uite cu atenţie” la acest fenomen.

„Am văzut că au apărut situaţii de furnizori care au crescut nefundamentat preţurile, de vreme ce în toată Europa acestea au scăzut. E drept că nu se resimt în facturile populaţiei, unde există plafonare, dar aceste firme vin apoi la stat ca să le decontăm noi diferenţa faţă de preţul plafonat! Vă rog să verificaţi situaţia. Sper că şi ANRE se va sesiza”, a mai spus Marcel Ciolacu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici