Antreprenoriatul feminin din România, nivel record de aproape 600.000 de femei în afaceri

Aproape 600.000 de femei sunt acţionare sau asociate în companii active pe piaţa din România, cu 11% peste nivelul din 2019 şi cu 46% mai multe decât în 2013.

252 afișări
Imaginea articolului Antreprenoriatul feminin din România, nivel record de aproape 600.000 de femei în afaceri

Potrivit unei analize KeysFin publicate cu ocazia zilei de 8 martie şi luând în considerare doar firmele care şi-au raportat rezultatele la Ministerul Finanţelor şi au avut capitaluri proprii pozitive în 2021, aproximativ 167.000 de companii locale (20% din total) sunt controlate majoritar de femei (peste 50% din capital).

Cifra de afaceri a acestor companii a fost de 171 de miliarde de lei (echivalentul a 35 miliarde de euro) şi constituie aproximativ 9% din total în 2021.

Business-urile în care activează româncele în calitate de acţionar sau asociat majoritar (>50%) au, în medie, trei salariaţi, un rezultat net de aproape 150 mii de lei şi o cifră de afaceri de peste un milion de lei, 94% dintre acestea fiind microîntreprinderi în 2021.

Româncele au controlat 98,5% dintre companiile locale cu acţionariat feminin, însă nu sunt singurele doamne care apar în topul naţionalităţilor, fiind urmate de investitoare din China, Italia, Germania şi Moldova cu ponderi cuprinse între 0,3 şi 0,1% din total în 2021.

În total, femei din peste 100 de ţări sunt prezente în calitate de acţionar sau asociat direct, majoritar în peisajul de business din România.

„Nu sunt multe topuri care plasează favorabil România pe primele locuri în Uniunea Europeană, însă în 2021 am înregistrat al doilea cel mai mic decalaj salarial pe criterii de gen, de doar 3,6% fiind imediat sub liderul la nivelul de trai (măsurat după salariul minim), Luxemburg, care a înregistrat pentru prima dată în istorie un decalaj salarial negativ, de -0,2%. Înseamnă că femeile din Luxemburg angajate în industrie, servicii şi construcţii (sunt exceptate administraţia publică, apărarea şi asigurările sociale), au fost în medie mai bine plătite decât bărbaţii potrivit datelor Eurostat” a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

La polul opus, state mai dezvoltate din punct de vedere economic precum Estonia, Austria sau Germania au diferenţe semnificative între salariile bărbaţilor şi cele ale femeilor, cuprinse între 17,6%-20,5%.

Salariul mediu net local a crescut de 2,3 ori în ultimii 10 ani, ajungând la 3,416 lei în 2021, potrivit ultimelor date defalcate de la Institutul Naţional de Statistică. Astfel, diferenţa dintre veniturile obţinute de femei şi de bărbaţi, luând în considerare salariul mediu net, s-a redus de la 9,9% în 2012, la 4,6% în 2021.

Româncele au înregistrat cele mai mari venituri în IT&C, unde media a fost de 6.115 lei, administraţie publică, domeniu în care femeile au câştigat 5.420 lei lunar şi industria extractivă, categorie care le-a adus angajatelor 5.172 lei net pe lună în 2021. De cealaltă parte, femeile din România care lucrează în hoteluri şi restaurante au cele mai mici venituri, cu un salariu mediu lunar de 1.849 lei în 2021.

Există domenii în care femeile din România sunt mai bine plătite decât bărbaţii, iar pe primele locuri se află serviciile administrative & suport, unde româncele câştigă cu 21% mai mult, ajungând, în medie, la 2.883 de lei net lunar, construcţiile (însă în cazul acestui sector, numărul angajatelor este de 7 ori mai mic decât bărbaţii, respectiv 52 de mii la nivelul întregii ţări), administraţie publică (cu 7% mai mult), industria extractivă (6%) sau transport & depozitare (3%) în 2021.

La polul opus, cel mai mare decalaj salarial înregistrat în 2021 se regăseşte în intermedieri financiare şi în industria prelucrătoare, sectoare în care bărbaţii câştigă în medie cu 29%, respectiv 20% mai mult decât femeile.

La nivelul numărului de angajate (în public şi privat), în ultimii 10 ani a fost înregistrată o creştere cu 17%, ajungând la 2,4 milioane, în vreme ce numărul salariaţilor bărbaţi a crescut cu 12,7%, la 2,7 milioane în 2021. Cele mai multe angajate din România lucrează în industria prelucrătoare unde activează 517 mii de femei (21% din total femei), în comerţ, 463 de mii (19%) şi în sănătate&asistenţă socială, 337 de mii (13,9% din total).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici