Oficialul a subliniat că această măsură face parte din obligaţiile asumate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care prevede listarea a cel puţin trei companii în perioada imediat următoare.
„Este o decizie politică ce trebuie luată. În PNRR ne-am asumat listarea a cel puţin trei companii şi va trebui să o facem dacă nu vrem să ratăm jalonul”, a declarat Anastasiu, răspunzând unei întrebări legate de posibilitatea ca statul să folosească listarea drept metodă de revitalizare a companiilor.
Vicepremierul a confirmat că guvernul lucrează la o reformă a acestor consilii şi că indemnizaţiile vor fi corelate cu performanţa economică.
„Eu, din privat, ştiu că atunci când managerii nu îşi realizează bugetul, de obicei pleacă de la companiile respective pentru că nu şi-au realizat indicatorii. ”, a afirmat Anastasiu.
El a adăugat că, pentru companiile care deţin active neproductive – terenuri sau clădiri în stare de degradare –, guvernul va impune planuri de valorificare prin vânzare, concesiune sau parteneriate public-private.
În ceea ce priveşte viitorul companiilor de stat neviabile economic, Anastasiu nu a exclus varianta închiderii sau privatizării acestora: „Orice formă de redresare trebuie analizată. Acolo unde nu există interes strategic, companiile trebuie să se eficientizeze sau să iasă din circuit.”