Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei

Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei, de la 1,5 miliarde de lei la finele anului trecut, a declarat ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care a precizat că plata tuturor datoriilor pe care statul le-a acumulat anul trecut ar reduce consistent capacitatea investiţională.

12 afișări
Imaginea articolului Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei

Arieratele statului au urcat la 1,6-1,7 miliarde de lei (Imagine: Mediafax Foto)

Arieratele bugetului general consolidat au urcat la 1,5 miliarde lei în decembrie 2009, de la 1,08 miliarde lei în 2008 şi trebuie să fie reduse până la finele acestui an la 480 de milioane lei, potrivit scrisorii suplimentare din februarie la acordul stand-by încheiat de România cu FMI.

"Acum suntem undeva înspre 1,6 - 1,7 miliarde de lei (cu nivelul arieratelor - n.r.). (...) Plata tuturor datoriilor de anul trecut ar reduce consistent capacitatea investiţională nouă din acest an. Statul plăteşte datoriile. Am plătit mult din datoriile de anul trecut", a spus Vlădescu în cadrul emisiunii "După 20 de ani", difuzată duminică la Pro TV.

El a dat ca exemplu datoriile în valoare de 243 de milioane de euro pe care statul le-a plătit firmei americane Bechtel.

Ministrul a ţinut să precizeze că o parte semnificativă a datoriilor statului de anul trecut au fost acumulate de autorităţile locale, care s-au bazat pe o evoluţie economică mai favorabilă şi au sperat că vor fi plătiţi din bugetul pe anul 2010 pentru obligaţiile neachitate.

"Anul trecut a existat un anumit optimism spre sfârşitul anului legat de evoluţia economică. Şi atunci, la nivelul multor autorităţi locale (...), a avut un fel de acord cu furnizorii, cu prestatorii de servicii, cu constructorii, de a duce lucrările mai departe în ideea că vor fi plătiţi din bugetul anului 2010. Bugetul anului 2010 s-a dovedit mai puţin consistent decât speranţa de la mijlocul anului trecut şi asta a pus în imposibilitate plata foarte rapidă a acestor datorii", a afirmat Vlădescu.

De la începutul acordul stand-by cu România, în luna mai 2009, Guvernul a cerut derogare pentru ţinta de arierate la fiecare evaluare, nereuşind să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

Surse guvernamentale au declarat pentru MEDIAFAX că Guvernul va solicita FMI în discuţiile privind a patra evaluare a acordului stand-by o nouă derogare de la ţinta datoriilor restante pe care statul trebuie să le achite de la buget, care nu a fost îndeplinită nici în primul trimestru din acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici