ASF: Autoritatea a pus la dispoziţia DNA date privind activitatea companiei de asigurări în 2012-2013

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a pus la dispoziţia DNA date despre compania de asigurări verificată, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor, absorbită în aprilie 2013 de ASF, a anunţat autoritatea de reglementare.

1147 afișări
Imaginea articolului ASF: Autoritatea a pus la dispoziţia DNA date privind activitatea companiei de asigurări în 2012-2013

ASF: Autoritatea a pus la dispoziţia DNA date privind activitatea companiei de asigurări în 2012-2013 (Imagine: Bogdan Stamatin/ Mediafax Foto)

"Verificările vizează o speţă legată de o societate de asigurări. DNA a solicitat ASF mai multe date despre societatea de asigurări respectivă, aferente activităţii din perioada 2012-2013 a fostei Comisii de Surpaveghere a Asigurărilor, absorbită de ASF în 29 aprilie 2013. ASF pune la dispoziţia organelor de cercetare documentele solicitate, atât din perioada fostei Comisii de Supraveghere a Asigurărilor cât şi, dacă va fi necesar, documente ulterioare", a comunicat autoritatea, menţionând că mai multe detalii vor fi transmise ulterior.

Percheziţiile făcute de DNA la Sibiu şi Bucureşti într-un dosar de corupţie vizează atât reprezentanţi ai Carpatica Asigurări, cât şi funcţionari din ASF, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Conform surselor citate, în acest dosar sunt suspectate de fapte de corupţie 11 persoane, între care doi foşti reprezentanţi Carpatica Asig.

Unul dintre aceştia este Marian Mîrzac, fost director general al companiei de asigurări din Sibiu, în prezent membru în Consiliul ASF, iar celălalt este Radu Mustăţea, membru în CA al Carpatica Asig şi totodată preşedintele Biroului de Asigurătorilor de Autovehicule din România.

Grupul Carpatica, din care face parte Carpatica Asig, este controlat de omul de afaceri Ilie Carabulea.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că în anchetă ar fi vizat şi Carabulea, care le-ar fi oferit funcţii lui Mustăţea şi Mîrzac.

Carpatica ar fi trebuit să-şi majoreze capitalul social cu 15 milioane de euro, dar nu a efectuat această operaţiune. Cu sprijinul celor doi, care ar fi influenţat controlul ASF, companiei Carpatica Asig nu i-a mai fost suspendată activitatea pe piaţa asigurărilor, potrivit surselor citate.

Aceleaşi surse arată că Mîrzac îi transmitea informaţii lui Carabulea prin intermediul lui Mustăţea.

Percheziţiile au loc la mai multe sedii ale Carpatica Asigurări din municipiul Sibiu, precum şi la locuinţele omului de afaceri Ilie Carabulea, dar şi ale membrilor familiei acestuia, şi sunt în desfăşurare. De la locuinţa din Sibiu a fiului lui Carabulea, unde percheziţiile s-au finalizat, anchetatorii au ridicat mai multe documente.

Procurorii DNA fac, marţi, 17 percheziţii în Bucureşti şi Sibiu, fiind vizate mai multe persoane suspectate de dare de mită, trafic de influenţă, abuz în serviciu, fals şi instigare la fals.

La solicitarea Autorităţii de Surpaveghere Financiară, Banca Comercială Carpatica a transmis Bursei de Valori Bucureşti (BVB) un comunicat în care precizează că "evenimentele nu interferează în niciun fel cu activitatea normală" a băncii.

"În legătura cu informaţiile apărute în presă, trebuie specificat faptul că Banca Comercială Carpatica şi Carpatica Asig sunt două companii distincte, iar dl. Ilie Carabulea deţine doar calitatea de acţionar semnificativ, fără a fi implicat în vreun fel în conducerea instituţiei noastre. Aspectele publicate care ţin strict de compania Carpatica Asig nu influenţează în niciun fel activitatea băncii. Banca Comercială Carpatica rămâne în continuare o instituţie financiară solidă, cu rezultate notabile, dedicată clienţilor săi", a declarat, în comunicat, directorul general al băncii, Johan Gabriels.

Cel mai mic preţ plătit la bursă pentru acţiunile Băncii Carpatica în primele trei ore ale şedinţei de marţi a fost de 0,0679 lei, cu 3,14% sub închiderea de luni. Cu puţin înaintea orei 13:00, titlurile băncii erau cotate la bursă la 0,069 lei, cu 1,57% sub şedinţa anterioară. Operaţiunile cu aceste acţiuni au însumat 166.000 de lei.

Raportat la cel mai recent preţ de la bursă, Banca Carpatica are o capitalizare bursieră de 217,1 milioane lei (47,8 milioane euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici