Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor: Eliminarea contribuţiei la şomaj nu este în interesul firmelor

O posibilă eliminare a contribuţiei la şomaj - măsură anunţată de Guvern - nu este în interesul firmelor şi a economiei româneşti, susţine vicepreşedintele Asociaţiei Patronilor şi Meseriaţilor (APM) Cluj, Dan Mureşan. Potrivit acestuia, contribuţia la şomaj nu ar trebui eliminată, ci regândită.

230 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor: Eliminarea contribuţiei la şomaj nu este în interesul firmelor

Asociaţia Patronilor şi Meseriaşilor: Eliminarea contribuţiei la şomaj nu este în interesul firmelor

Potrivit unui comunicat transmis, joi, de APM Cluj, semnat de Dan Mureşan, pentru firme o contribuţie de 2-3 procente la fondul de şomaj nu ar fi o povară atât de mare dacă, pe lângă susţinerea şomerilor, o parte din sumă ar fi investită în relansarea sistemului de şcoli profesionale.

“Pe termen lung, o posibilă eliminare a contribuţiei la şomaj, măsură anunţată de Guvern, nu este în interesul firmelor şi a economiei româneşti. Această contribuţie la şomaj nu ar trebui eliminată, ci regândită şi gestionată mult mai bine decât în prezent. Pentru firme, o contribuţie de 2-3 procente la fondul de somaj nu ar fi, probabil, o povară atât de mare dacă, pe lângă susţinerea şomerilor, o parte din sumă ar fi investită în relansarea sistemului de şcoli profesionale care este acum la pământ şi pentru susţinerea reorientării profesionale a adulţilor apţi de muncă. Ca întreprinzător, nu ar trebui să spun că este o greşeală când se reduce un impozit, o taxă, dar eu sunt interesat ca, pe termen lung, piaţa muncii să aibă resurse astfel încât să nu ne plângem peste doi-trei ani că nu găsim angajaţi”, arată Mureşan.

Omul de afaceri clujean adaugă că deficitul forţei de muncă se resimte deja puternic la Cluj, în condiţiile în care companii din diverse sectoare economice au dificultăţi în a recruta personal calificat.

Vicepreşedintele APM Cluj consideră că sistemul de pregătire profesională derulat pe pilonul POSDRU a devenit un “business”, însă nu pentru mulţi dintre şomerii care ar trebui să fie beneficiarii reali şi care se califică în meserii pentru care nu există cerere pe piaţă.

“Dacă la Vaslui, de exemplu, avem un nivel de şomaj mai ridicat, de ce nu formează agenţia de şomaj croitorese, sudori sau muncitori în construcţii dacă aceste specializări sunt căutate pe piaţa muncii? Adică ai o piaţă în care se caută aceste calificări, dar cursurile sunt insuficiente şi statul se implică prea puţin. Trebuie să facem cursuri în concordanţă cu nevoile de pe piaţă, iar atunci şi firmele vor înţelege că acea contribuţie la şomaj este o investiţie pe termen lung în formarea profesională care îi va asigura mai târziu resursele de personal”, afirmă Dan Mureşan.

Acesta s-a referit şi la intenţia Guvernului de a transfera în sarcina angajaţilor, începând de la 1 ianuarie 2018, contribuţia la sistemul de pensii şi asigurările de sănătate, declarând că susţine măsura.

“Este un transfer logic pentru că principalii beneficiari ai acestui sistem de asigurări sunt persoanele, nu firmele. Ca şi costuri, lucrurile nu se schimbă pentru firmă iar salariul net al angajatului va fi, în principiu, acelaşi. Sumele achitate acum de către angajator vor fi incluse în salariul brut al angajatului, care va avea, astfel, posibilitatea, ca beneficar direct, să le urmăreasca mai bine”, spune vicepreşedintele APM Cluj.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici