Austria: Decizia S&P incriminează incapacitatea Europei de a acţiona

Retrogradarea Austriei de către Standard & Poor’s (S&P) reprezintă o incriminare a incapacităţii Europei de a acţiona urgent şi ar trebui "să dea trezirea" în privinţa reducerii datoriei de stat şi a deficitelor, a declarat sâmbătă ministrul austriac al Finanţelor, Maria Fekter, citat de Reuters.

475 afișări
Imaginea articolului Austria: Decizia S&P incriminează incapacitatea Europei de a acţiona

Austria: Decizia S&P incriminează incapacitatea Europei de a acţiona (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fekter a căutat să minimizeze, într-un interviu difuzat sâmbătă la un post de radio, potenţialul impact al coborârii ratingului de la AAA la AA+ de către S&P asupra costurilor de finanţare suportate de stat.

S&P a retrogradat vineri nouă ţări din zona euro, inclusiv două cu rating AAA - Austria şi Franţa - şi a modificat perspectiva la negativă pentru alte trei state cu notă maximă - Olanda, Finlanda şi Luxemburg.

Calificativul Austriei, cotat acum la AA+ de S&P, a primit perspectivă negativă de la agenţie. Ratingul Austria şi Franţa au rating triplu A la Moody's şi Fitch.

"Toată Europa a fost afectată, aşa că emisiunile noastre de obligaţiuni de stat ar trebui să fie bine primite. Este însă un semnal foarte clar, deoarece ştim care sunt problemele. Zona eurof este prea instabilă, iar măsurile sunt implementate prea încet", a afirmat Maria Fekter.

Expunerea ridicată a Austriei pe Ungaria şi Italia, două ţări cu probleme grave, a contribuit la decizia S&P de a retrograda ratingul ţării, a precizat ministrul, precizând însă că autorităţile au propus deja reglementări menite să limiteze riscurile asumate de băncile austriece în Europa Emergentă.

Banca centrală a Austriei şi FMA, autoritatea de reglementare a pieţelor financiare, au anunţat la finele lunii noiembrie măsuri menite să asigure ratingul AAA al ţării.

Astfel, băncile austriece cu prezenţă internaţională semnificativă, respectiv Erste, Raiffeisen şi Bank Austria (parte a grupului italian UniCredit) trebuie să aibă grijă ca volumul creditării acordate de acum înainte pe fiecare piaţă externă să nu depăşească 110% din depozitele şi finanţarea atrase pe plan local, limitând astfel liniile de finanţare de la grupurile-mamă.

Fekter a adăugat că principalul motiv al retrogradării în masă este opinia negativă a agenţiei privind capacitatea Europei de a rezolva criza datoriilor de stat.

"Este desigur o observaţie corectă. Avem o criză a datoriilor în mai multe ţări din Europa. Verdictul S&P pentru Austria arată foarte clar că are o economie bună, cu performanţe bune, dar reformele statului au întârziat mult, iar datoriile reprezintă un risc dacă vor continua să crească", a explicat ea.

S&P a arătat vineri că ar putea retrograda din nou ratingul Austriei dacă datoria de stat ar fi împinsă peste pragul de 80% din PIB de o recapitalizare a băncilor sau o perioadă de frânare a activităţii economice. Datoria publică a Austriei este în prezent de 72% din PIB şi ar urma să crească până la finele anului viitor la 75,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici