Autoritatea pentru burse din Franţa va investiga zvonurile care au afectat cotaţia Societe Generale

Autoritatea de reglementare a bursei din Franţa va deschide o investigaţie în privinţa speculaţiilor care au cauzat, săptămâna trecută, scăderea puternică a acţiunilor grupului bancar Societe Generale, a anunţat preşedintele instituţiei, Jean-Pierre Jouyet, citat de Bloomberg.

180 afișări
Imaginea articolului Autoritatea pentru burse din Franţa va investiga zvonurile care au afectat cotaţia Societe Generale

Societe Generale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acţiunile Societe Generale, a doua mare bancă franceză, cu operaţiuni şi în România, au înregistrat la 10 august un declin de până la 21% şi au închis în scădere cu 15%, ca urmare a speculaţiilor pe pieţele financiare că Franţa şi-ar putea pierde ratingul "AAA".

"Investigăm zvonurile nefondate care au lovit cotaţiile acţiunilor săptămâna trecută. Pot să vă spun că secretarul general al autorităţii pentru burse a deschis o anchetă asupra speculaţiilor care au afectat Societe Generale", a afirmat Jouyet într-un interviu pentru postul de radio RTL.

Franţa, Italia, Spania şi Belgia au interzis tranzacţiile de tip "short-selling" cu acţiuni financiare începând de vineri, 12 august. Interdicţia are ca scop stabilizarea burselor şi reducerea volatilităţii unor titluri.

Într-o tranzacţie "short-selling", un trader vinde acţiuni luate cu împrumut sperând că valoarea acestora va scădea înainte să fie nevoit să cumpere pentru a le returna. Diferenţa de preţ reprezintă profitul acestuia. Criticii afirmă că astfel de practici încurajează speculaţiile şi coboară preţul acţiunilor, determinând o panică ce se alimentează singură, în timp ce susţinătorii consideră că păstrează corectitudinea şi menţine lichiditatea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici