Preşedintele Georgiei avertizează: Legea ,,agenţilor străini" modifică în mod fundamental relaţia cu Occidentul

  • Parlamentul Georgiei a adoptat legea privind ,,agenţii străini”, stârnind o serie de proteste masive în rândul cetăţenilor.
  • Preşedintele ţării a anunţat că îşi va exprima veto-ul împotriva legii, întrucât intrarea în vigoare a acesteia ar modifica profund profund relaţia ţării cu partenerii săi occidentali.
427 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Georgiei avertizează: Legea ,,agenţilor străini" modifică în mod fundamental relaţia cu Occidentul

Preşedinta Salome Zourabichvili, într-o vizită oficială în România în anul 2022. Sursa foto: Mediafax Foto

Salome Zourabishvili, preşedinta Georgiei, a declarat că se va opune prin veto legii ,,agenţilor străini”, adoptată în această săptămână de către parlamentul georgian. Aceasta a calificat prevederea drept ,,inacceptabilă" şi şi-a reiretat opoziţia faţă de această măsură, pe care criticii o descriu ca fiind o ameninţare gravă la adresa libertăţii de exprimare şi a democraţiei, notează Euronews.

Într-un interviu pentru publicaţia Euractiv, Zourabishvili a declarat că UE ar trebui să ia ca bază rezultatul viitoarelor alegeri pentru a-şi reevalua legăturile cu Tbilisi şi că această lege este ,,mai mult decât o simplă lege”.

,,În tot conţinutul şi forma sa, seamănă cu legea Rusiei şi este o încercare clară de a intimida organizaţiile neguvernamentale ale societăţii civile într-un moment foarte sensibil pentru noi, chiar înainte de alegerile din 26 octombrie”, a afirmat aceasta, potrivit sursei menţionate.

,,Acest proiect de lege schimbă termenii relaţiei noastre cu partenerii şi prietenii noştri occidentali, deoarece îi consideră agenţi ai subversiunii şi ai revoluţiei care încearcă să răstoarne actualul guvern”, a punctat preşedinta Zourabishvili în cadrul interviului.

Legea ,,agenţilor străini”, un obstacol pentru aderarea Georgiei la UE

Preşedinta Georgiei a subliniat faptul că această lege reprezintă un obstacol în procesul de aderare al ţării la blocul european, ţara având statutul de candidat de la sfârşitul anului 2023.

,,Acest lucru înseamnă că acest guvern, partidul de guvernământ, nu este dornic să ne ducă spre rezultatele pe care ar trebui să le obţinem până la sfârşitul anului prin îndeplinirea celor nouă paşi spre reformă ai Comisiei Europene”, a completat aceasta pentru Euractiv.

Zourabichvili este din ce în ce mai mult în dezacord cu partidul Visul Georgian, care are o majoritate suficientă pentru a trece peste veto-ul ei. Ea are termen până la 28 mai - 14 zile de la adoptarea legii - pentru a acţiona, scrie Associated Press.

Ea a subliniat că este de datoria ei ,,conform constituţiei să facă tot ce este posibil, în capacitatea mea, pentru a sprijini integrarea europeană şi pentru a o consolida".

Proiectul de lege, adoptat marţi, prevede că mass-media, organizaţiile neguvernamentale şi alte grupuri non-profit trebuie să se înregistreze ca ,,urmărind interesele unei puteri străine" dacă acestea primesc mai mult de 20% din finanţare din străinătate. Guvernul susţine că proiectul de lege este necesar pentru a stăvili ceea ce consideră a fi actori străini dăunători care încearcă să destabilizeze ţara.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici