Banca Mondială: România va avea în acest an o creştere a PIB de 1,5%, la jumătate din media UE10

România va înregistra în acest an o creştere economică de 1,5%, circa jumătate din media de la nivelul a zece state din estul Europei - UE10, potrivit estimărilor Băncii Mondiale.

356 afișări
Imaginea articolului Banca Mondială: România va avea în acest an o creştere a PIB de 1,5%, la jumătate din media UE10

Banca Mondială: România va avea în acest an o creştere a PIB de 1,5%, la jumătate din media UE10 (Imagine: Shutterstock)

În 2012, creşterea economică a României va fi cuprinsă în intervalul 1,8%-2,1%, se arată într-un raport bianual al Băncii Mondiale referitor la România, Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi Slovenia.

Anul viitor, ritmurile de creştere ale ţărilor analizate vor fi relativ apropiate, cel mai mare avans, de 3,5%, urmând să aibă loc în Lituania şi Estonia, iar cel mai mic în Ungaria, de 0,5%.

La cea mai recentă evaluare a acordului cu FMI, autorităţile române şi instituţiile financiare internaţionale au menţinut prognoza de creştere economică de 1,5% pentru acest an, dar au redus semnificativ estimarea pentru anul viitor, la circa 2%.

De asemenea, preşedintele Traian Băsescu a anunţat recent că pe întregul an creşterea economică ar putea fi de peste 2%, după ce PIB a crescut cu 4,4% în trimestrul trei şi avansul poate fi de 2,5% în ultimele trei luni ale anului.

În acest an, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor avea creşteri economice de cel puţin 4%, datorită contribuţiei cererii interne şi a îmbunătăţirii condiţiilor pe piaţa muncii.

În România, Ungaria şi Slovenia creşterile vor fi de sub 2% din cauza consumului redus (cazul României) şi a investiţiilor scăzute (cazul Ungariei şi Sloveniei).

Slovacia, Bulgaria şi Cehia vor consemna creşteri de 2%-3% datorită exporturilor.

În privinţa exporturilor, volumele vor avansa în acest an cu peste 10% în Estonia, România, Cehia, Slovacia şi Letonia.

Comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, în primele opt luni ale anului exporturile UE10 au depăşit nivelul anterior crizei cu 16%.

România, Estonia şi Letonia, care au suportat recesiuni profunde, şi-au majorat exporturile cu peste 25% comparativ cu perioada anterioară crizei.

Creşterea exporturilor a încetinit însă în majoritatea ţărilor din regiune în perioada iulie-august, comparativ cu începutul anului, din cauza scăderii ritmului de dezvoltare la nivel mondial.

Reducerea exporturilor a fost mai amplă în Bulgaria şi România.

În contrast cu exporturile, importurile majorităţii ţărilor analizate au rămas sub nivelul anterior crizei, din cauza cererii interne slabe.

În România, relansarea cererii interne va contribui la creşterea economică din 2012, în pofida măsurilor de consolidare bugetară şi a avansului mai lent al exporturilor.

În Ungaria, creşterea PIB-ului va fi mai redusă decât în alte ţări, trasă în jos de problemele de pe piaţa creditelor şi de măsurile de ajustare din sectorul privat.

Ritmul lent de dezvoltare va întârzia revenirea regiunii UE10 la nivelul producţiei de dinaintea crizei.

Numai în Polonia, Slovacia şi Cehia producţia de anul viitor va depăşi nivelul anterior crizei, se arată în raportul BM.

Ţările cu deficite bugetare mari vor să facă ajustări mai ample în 2012, iar România, Letonia, Polonia şi Lituania au planificat să aducă indicatorul sub 3% din PIB. Cehia, Slovacia şi Slovenia intenţionează să facă acest lucru în 2013.

Reducerea deficitului bugetar la sub 3% anul viitor, incluzând şi pierderile unor companii de stat, este asumată de Guvernul României în acordul cu FMI şi Uniunea Europeană, fiind şi o condiţie de închidere a procedurii de deficit excesiv începută de Comisia Europeană împotriva României în 2009.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici