Bancherii scumpesc creditele şi în lei, şi în euro

Cu 1,5 puncte procentuale s-au scumpit creditele în euro pentru persoane fizice în luna iulie, dobânda medie de pe piaţă sărind la 7,31%. Tind să se împlinească astfel ameninţările bancherilor care spuneau că dacă sunt obligaţi să ieftinească creditele vechi, le scumpesc pe cele noi.

19 afișări
Imaginea articolului Bancherii scumpesc creditele şi în lei, şi în euro

Bancherii scumpesc creditele şi în lei, şi în euro (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

De asemenea, se confirmă grija pentru consolidarea marjelor de dobândă, devenite principala sursă de câştig pentru bănci. În iulie a crescut cu 0,7 puncte procentuale şi dobânda medie la creditele noi în euro pentru companii.

Mişcarea de scumpire este vizibilă şi în cazul creditelor în moneda naţională, deşi BNR a menţinut dobânda-cheie la 6,25% pe an, iar Ministerul Finanţelor s-a încăpăţânat să plafoneze dobânda la titluri de stat la 7% pe an. Astfel, dobânda medie la creditele noi în lei pentru populaţie a crescut în iulie la 12,14% pe an, cu 0,4 puncte faţă de nivelul din iunie. Totuşi, rămâne sub nivelul din martie.

Citeşte mai multe despre scumpirea creditelor pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici