Băncile au majorat în luna mai dobânzile la creditele noi în lei

Dobânda medie pentru creditele noi în lei a crescut în mai cu peste 0,5 puncte faţă de luna precedentă, la 11,69%, pe fondul majorării ratei la împrumuturile noi acordate firmelor, cu 0,73 puncte procentuale, la 11,66%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

21 afișări
Imaginea articolului Băncile au majorat în luna mai dobânzile la creditele noi în lei

Băncile au majorat în luna mai dobânzile la creditele noi în lei (Imagine: Andrei_Pungovschi/Mediafax Foto)

Şi dobânda medie la împrumuturile în lei existente în sold a avansat uşor în luna mai, de la 14,23% în aprilie la 14,26%, susţinută tot de creşterea ratei medii pentru creditele contractate deja de companii de la 12,23% la 12,48%.

Totuşi, comparativ cu luna ianuarie, dobânda medie pentru împrumuturile în lei ale firmelor, existente în sold sau nou acordate, s-a redus.

Rata medie pentru creditele existente, contractate de firme în lei, s-a redus de la 15,57% în ianuarie la 12,48% în luna mai. Totodată, dobânda la împrumuturile contractate de persoanele juridice a coborât de la 13,82% la 11,66%.

În ceea ce priveşte împrumuturile în lei ale populaţiei, dobânda medie şi-a continuat trendul de scădere în fiecare lună a acestui an.

Astfel, rata medie la creditele în lei ale populaţiei a coborât de la 17,06% în ianuarie la 16,03% în mai pentru cele existente în sold şi de la 16,63% la 11,8% pentru cele nou acordate.

Dobânda anuală efectivă medie la creditele de consum în lei s-a diminuat de la 21,78% în ianuarie la 17,2% în luna mai, iar la împrumuturile pentru locuinţe a scăzut de la 13,63% la 11,75%.

Banca centrală a scăzut de la începutul acestui an dobânda în fiecare dintre cele patru şedinţe de politică monetară anterioare, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, iar băncile au transpus această relaxarea în diminuarea ratelor oferite la depozitele în lei.

Dobânda medie la depozitele în lei aflate în sold a scăzut de la 9,13% în ianuarie la 7,1% în mari. Totodată, rata medie la economiile nou constituite a coborât de la 9,03% la 6,52%.

Referitor la dobânzile la euro, se observă că dobânda medie la creditele în sold a scăzut treptat anul acesta, dar cu un ritm redus, de la 6,69% la 6,5%.

Dobânda medie la împrumuturile în euro nou contractate a urcat uşor în februarie comparativ cu luna precedentă, de la 5,7%, dar a coborât ulterior până la 5,6% în mai.

Acelaşi trend de scădere a fost înregistrat şi în cazul dobânzilor medii la depozitele la termen în euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici