Băncile spaniole au nevoie de până la 62 miliarde euro

Băncile spaniole vor avea nevoie de până la 62 de miliarde de euro pentru a rezista celui mai grav scenariu economic, potrivit celor două firme de consultanţă angajate de guvernul de la Madrid pentru efectuarea unor teste de stres la instituţiile financiare.

224 afișări
Imaginea articolului Băncile spaniole au nevoie de până la 62 miliarde euro

Băncile spaniole au nevoie de până la 62 miliarde euro (Imagine: Shutterstock)

Firma Oliver Wyman estimează că sistemul financiar spaniol ar avea nevoie de 51-62 miliarde de euro dacă PIB-ul Spaniei se va contracta cu 6,5%, iar preţurile locuinţelor vor coborî cu până la 60% de la nivelul lor maxim, relatează Bloomberg.

Cealaltă firmă de audit, Roland Berger Strategy Consultants, consideră că într-un scenariu similar băncile vor necesita 51,8 miliarde de euro.

Spania a angajat cele două firme în luna mai pentru a estima deficitul de capital al băncilor, în condiţiile în care investitorii pun sub semnul întrebării soliditarea instituţiilor financiare, afectate de declinul din ultimii cinci ani a sectorului imobiliar.

Ministrul Economiei, Luis de Guindos, a declarat anterior că autorităţile de la Madrid se vor folosi de rezultatele studiilor pentru a stabili ce fonduri vor accesa din ajutorul de 100 de miliarde de euro pus la dispoziţia ţării de miniştrii de Finanţe din zona euro.

"Ideea este că evaluarea arată cât de solidă este baza de capital a băncilor, ceea ce poate contribui la deblocarea finanţării lor de pe piaţă", a declarat Marco Troiano, analist la Berenberg Bank în Londra.

Raportul realizat de Roland Berger şi Oliver Wyman vine după publicarea de către FMI, pe 8 iunie, a unui studiu în care se arată că băncile spaniole au nevoie de cel puţin 37 de miliarde de euro pentru a rezista înrăutăţirii condiţiilor economice.

Un oficial al FMI a declarat atunci că Spania ar putea avea nevoie de un buffer (un fond tampon) de 60-80 miliarde de euro.

Spania a mai angajat patru firme de audit care să analizeze cum înregistrează băncile în contabilitate creditele îndoielnice, iar rezultatele acestei evaluări vor fi publicate la sfârşitul lunii iulie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici