Băsescu: Am avertizat că multinaţionalele îşi vor reduce activitatea în România

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, referindu-se la situaţia de la Jucu, că este vorba despre un fenomen la care România trebuie să se aştepte, avertizând că închiderile potenţiale nu se pot referi numai la fabrica din această localitate, ci şi la alte industrii.

898 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Am avertizat că multinaţionalele îşi vor reduce activitatea în România

Traian Băsescu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Din punctul meu de vedere, nu este o noutate. Am avut frecvent discuţii cu Guvernul, mai ales după ce s-a prefigurat ca fiind aproape sigură prelungirea perioadei de criză economică, discuţii în care am cerut să vizeze crearea de locuri de muncă în deciziile pe care urma să le ia. Am avertizat asupra riscului ca multinaţionalele să înceapă să îşi reducă activitatea pe teritoriul României. Iată că începe să se întâmple. E un fenomen la care trebuie să ne aşteptăm", a spus Băsescu.

Şeful statului a apreciat că acest fenomen, "la care România trebuia să se aştepte, nu poate fi compensat decât din crearea locurilor de muncă". "Închiderile potenţiale nu se pot referi numai la Jucu ci şi la alte industrii, pentru că primele sacrificate de regulă sunt companiile care sunt externalizate din teritoriul naţional al multinaţionalelor. Orice astfel de investiţie prezintă şi riscul pe care l-am văzut anunţat", a adăugat preşedintele.

El a mai spus că mai există şi riscul pierderii actualilor potenţial investitori.

"Şi potenţialii investitori pe care îi avem, care în momentul de faţă par a fi realităţi, fie că ne referim la cei care vor să facă prospecţiuni în Marea Neagră sau în teritoriul României legat de gaze sau cei care vor să exploateze aur, argint sau cupru, dacă îi vom mai ţine mult cu birocraţia noastră şi cu lipsa de curaj în a ne asuma decizii importante, o să-i pierdem şi pe aceia. E riscul pe care Guvernul, dacă nu acţionează, şi-l asumă deliberat şi va trebui să răspundă nu pentru ce a făcut, ci pentru ce nu a făcut, dacă nu va face suficient de rapid", a mai spus şeful statului.

El a mai spus că în urma mesajului său despre zăcămintele de aur, argint şi cupru pe care România ar putea să le redeschidă, a văzut "printre dinţi" un răspuns al birocraţilor "de genul că resursele trebuie evaluate".

"Ca şi cum statul român n-ar şti ce resurse de cupru, aur şi argint are acolo unde au încetat exploatările de la începuturile anilor 2000. Vai de politicienii care se vor lăsa jucaţi de birocraţi. Este mesajul meu pentru ei. Vai de ei nu pentru că nepărat s-ar putea întâmpla ceva, ci vai de ei pentru că nu-şi servesc ţara", a conchis şeful statului.

Nokia va închide fabrica de la Jucu, judeţul Cluj, în cadrul unui program de eficientizare şi reducere a costurilor, deoarece unităţile de producţie de mare volum din Asia sunt mai eficiente pentru grupul finlandez.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici