Băsescu: Guvernul să acţioneze pentru capitalizarea CEC

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că, în ceea ce priveşte capitalizarea CEC, Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai aştepte decizia birocraţilor de la Bruxelles, apreciind că sistemul birocratic de la Bruxelles să mişcă prea greu, iar IMM-urile au nevoie de finanţare.

88 afișări
Imaginea articolului Băsescu: Guvernul să acţioneze pentru capitalizarea CEC

Băsescu: Guvernul să acţioneze pentru capitalizarea CEC (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Băsescu a spus că, având în vedere că la şedinţa CSAT au participat majoritatea membrilor Guvernului, a discutat cu aceştia şi subiecte care nu sunt legate de Consiliu, menţionând că a recomandat Guvernului să acţioneze în vederea recapitalizării CEC şi să nu mai aştepte analiza de oportunitate din partea "birocraţilor de la Bruxelles".

"Legat de capitalizarea CEC, o spun şi nu aş vrea să stârnesc controverse, dar mi se pare că durează prea mult şi sistemul birocratic de la Bruxelles se mişcă prea greu în procesul de analiză şi aprobare a capitalizării CEC. Cred că nu Comisia Europeană se află în criză economică, ci statele şi, având în vedere întârzierea excesivă a unui răspuns din partea Comisiei Europene, punctul meu de vedere a fost că Guvernul trebuie să acţioneze şi să nu mai stea în aşteptarea analizei birocraţilor de la Bruxelles în ceea ce priveşte capitalizarea CEC", a spus Băsescu.

Şeful statului a spus că în perioada de criză este necesară sprijinirea IMM-urilor.

"Întârzierea excesivă ne arată că birocraţia excesivă nu se potriveşte foarte bine cu criza, lucru pe care îl critic şi pentru instituţiile noastre, nu numai pentru întârzierea celor de la Bruxelles în aprobarea capitalizării CEC", a spus Băsescu.

Răspunzând unei întrebări, el a spus că această capitalizare se va face cu bani din buget. Băsescu a precizat că acest lucru s-a stabilit încă din lunile februarie sau martie, de când s-a aprobat bugetul. El a menţionat că în momentul de faţă se aşteaptă aprobarea de la Bruxelles.

"Ori, cred că întârzierea aprobării nu justifică necapitalizarea CEC în timp util pentru a sprijini IMM-urile aflate în criză", a spus Băsescu.

Întrebat dacă se poate trece în acest caz peste decizia Comisiei Europene, Băsescu a recomandat ziariştilor să citească declaraţia preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy, despre "deficite".

"Căutaţi-o (declaraţia preşedintelui francez - n.r.) şi veţi vedea că pe situaţie de criză statele naţionale au obligaţia să acţioneze. Nu putem sta până când domnii care analizează oportunitatea legată de capitalizarea CEC vor binecuvânta acest lucru şi priviţi ce au făcut statele cu băncile care au fost în dificultate. Nu ştiu câte au aşteptat aprobări de la Bruxelles pentru a capitaliza băncile sau, probabil, altor state li s-a dat imediat aprobare", a spus Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici