Bernanke: Incapacitatea de plată a SUA ar crea o criză majoră la nivel mondial

Intrarea în incapacitate a Statelor Unite ar crea probleme enorme în ţară şi o criză majoră la nivel mondial, a avertizat miercuri preşedintele Rezervei Federale (Fed) americane, Ben Bernanke.

387 afișări
Imaginea articolului Bernanke: Incapacitatea de plată a SUA ar crea o criză majoră la nivel mondial

Bernanke: Incapacitatea de plată a SUA ar crea o criză majoră la nivel mondial (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Dacă Statele Unite nu îşi vor respecta obligaţiile financiare faţă de creditori, "ar fi o criză majoră care ar transmite unde de şoc în sistemul financiar mondial", a afirmat Bernanke în Comisia pentru servicii financiare din Camera Reprezentanţilor.

Şeful Fed a făcut referire la titlurile de Trezorerie care sunt considerate în întreaga lume cel mai sigur plasament, alături de aur.

Bernanke a arătat că un default al plăţilor Trezoreriei SUA ar avea consecinţe dramatice şi pentru economia americană.

Trezoreria a avertizat că nu va putea evita intrarea în incapacitate de plată dacă plafonul datoriei publice nu va fi majorat până pe 2 august.

SUA vor continua să plătească dobânzile pentru datoriile guvernamentale, dacă Congresul nu va reuşi să majoreze limita de îndatorare, a precizat Bernanke.

Comentariile şefului băncii centrale au oferit prima informaţie referitoare la felul în care administraţia Obama va prioritiza obligaţiile financiare după 2 august.

Trezoreria va încerca să plătească cât mai mult posibil dobânzile şi principalul datoriilor, altfel s-ar produce o dezordine enormă în sistemul financiar, cu impact major asupra economiei mondiale, a arătat şeful Fed.

Bernanke a confirmat pentru prima oară că administraţia Obama face planuri de rezervă, în cazul eşuării negocierilor.

Prioritatea va fi respectarea plăţilor către deţinătorii de obligaţiuni, dar americanii de rând vor avea de suferit.

"Aritmetic, curând după 2 august vor fi reduse semnificativ plăţile către asigurările sociale şi asistenţa medicală, salariile militarilor, sau o combinaţie a acestora, pentru a evita noile împrumuturi", a spus Bernanke.

Declaraţiile sale au loc în condiţiile în care miercuri va avea loc a patra rundă de negocieri între liderii din Congres şi preşedintele Barack Obama.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici