Bloomberg: Criza din Crimeea va accelera reorientarea hidrocarburilor Rusiei către China

Criza din Crimeea va schimba calculele politice privind industria de petrol şi gaze accelerând eforturile Rusiei de a vinde mai mult în China şi lăsând Europa în situaţia de a importa mai scump, în timp ce dependenţa SUA de Orientul Mijlociu va creşte, potrivit Bloomberg.

300 afișări
Imaginea articolului Bloomberg: Criza din Crimeea va accelera reorientarea hidrocarburilor Rusiei către China

Bloomberg: Criza din Crimeea va accelera reorientarea hidrocarburilor Rusiei către China (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China s-a înţeles deja cu Rusia să cumpere petrol rusesc în valoare de peste 350 de miliarde de dolari în anii următori, iar aceste legături vor deveni probabil şi mai strânse ca urmare a sancţiunilor pe care le impun SUA şi UE Rusiei, ca pedeapsă pentru anexarea regiunii ucrainene Crimeea.

Impactul acestor schimbări va fi dificil, notează Bloomberg.

Europa, care importă circa 30% din gazele naturale din Rusia, are puţine alternative imediate. SUA, chiar şi după dezvoltarea exploatării şisturilor bituminoase, importă circa 40% din petrolul consumat, situaţie care lasă cea mai mare economie a lumii vulnerabilă la schimbările de pe piaţa globală.

"Ruşii vor încerca să vândă, iar cumpărătorii din Asia vor negocia destul de dur", a declarat Philip Verleger, economist la PKVerleger, sugerând că ţările din Europa vor fi cel mai puternic afectate, în contextul eforturilor de a-şi reduce dependenţa de Rusia.

China a importat în februartie o cantitate record de petrol, de 2,72 milioane de tone. Importurile Chinei s-au triplat în ultimele trei decenii, iar Rusia asigură în prezent peste 12% din importurile de petrol ale celei mai mari economii asiatice, maximul ultimilor şapte ani.

"Întotdeauna s-a presupus că reorientarea livrărilor Rusiei către China va fi un obiectiv pe termen lung, iar într-o fază iniţială a fost considerată chiar un avantaj pentru Rusia. Acum pieţele văd această evoluţie ca pe o reacţie la posibila pierdere a pieţei europene", a declarat Robert Kahn, cercetător la Council on Foreign Relations, din Washington.

Rusia, cel mai mare producător de petrol din lume, a exportat petrol, combustibil şi îngrăşăminte chimice pe bază de gaze naturale în valoare de 160 de miliarde de dolari către Europa şi SUA în 2012, potrivit datelor International Trade Centre.

Statele europene membre ale Agenţiei Internaţionale pentru Energie au importat în 2012 din Rusia 32% din necesarul de petrol, combustibil şi îngrăşăminte chimice pe bază de gaze naturale.

Europa se va confrunta cu preţuri mai mari dacă Rusia reuşeşte să reorienteze livrările către Asia, întrucât ar trebui să-şi asigure o parte mai mare a consumului folosind transportul maritim, a declarat Peter Morici, economist şi profesor la Universitatea din Maryland. SUA va încerca să-şi acopere din Orientul Mijlociu deficitul creat prin pierderea accesului la resursele ruseşti.

Statele Unite au importat 167,5 milioane de barili de petrol şi produse petroliere din Rusia anul trecut, în scădere cu 4,1% faţă de anul anterior şi cu 25% mai puţin faţă de 2010, potrivit autorităţilor americane.

Rusia are de înfruntat propriile dificultăţi în privinţa reducerii depenendeţei de livrările de energie către Europa şi SUA, inclusiv infrstatructura deficitară de export către Asia, a spus Robert Kahn, cercetător la Council on Foreign Relations.

În reorientarea către China, Rusia intră în concurenţă cu producătorii din Africa şi Orientul Mijlociu, care vizează, de asemenea, piaţa asiatică, întrucât SUA îşi acoperă o parte tot mai mare a consumului din America de Nord.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici