BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2011 la 5,1% şi pe cea de anul viitor la 3,6%

Banca Naţională a României a revizuit în urcare prognoza de inflaţie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1%, iar pe cea de anul viitor de la 3,2% la 3,6%, a anunţat joi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

1014 afișări
Imaginea articolului BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2011 la 5,1% şi pe cea de anul viitor la 3,6%

BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2011 la 5,1% şi pe cea de anul viitor la 3,6% (Imagine: Shutterstock/Publimedia

"Prognoza pentru sfârşitul anului nu cuprinde majorarea care înţelegem că se va întâmpla în toamnă la energia termică. La combustibili probabil că vor mai fi ceva majorări, nu foarte mari însă. Pentru la anul, atât preţurile produselor din tutun, cât şi preţurile volatile, legume şi fructe îşi vor diminua sensibil contribuţia", a declarat Isărescu, în conferinţa de prezentare a Raportului asupra inflaţiei.

Guvernatorul a precizat că prin comunicatul transmis în urmă cu două zile de BNR, în care se arăta că inflaţia anuală va fi în creştere până în vara acestui an, nu înseamnă că banca centrală se aşteaptă şi la o accentuare a creşterii preţurilor.

El a explicat că avansul ratei anuale a inflaţiei se datorează efectului de bază negativ, respectiv raportarea creşterilor lunare din prima parte a anului la cele din anul anterior, care au fost mult mai mici.

În urmă cu două zile, după şedinţa de politică monetară, BNR a trimis un comunicat în care arăta că rata anuală a inflaţiei va continua să crească în al doilea trimestru şi nu va reveni în acest an în intervalul ţintit, de 2 - 4%, ci doar în cursul anului 2012, ceea ce înseamnă că banca centrală va rata ţinta pentru al cincilea an consecutiv.

"Prognoza actualizată a evoluţiilor macroeconomice relevă o creştere temporară a ratei anuale a inflaţiei în trimestrul doi, ca urmare a şocurilor induse de factori aflaţi în afara sferei de influenţă directă a gestiunii cererii agregate realizată prin instrumentele băncii centrale, în special a presiunilor generate - similar cazului majorităţii economiilor emergente - de evoluţia preţurilor internaţionale ale produselor alimentare şi combustibililor", potrivit comunicatului.

Rata anuală a inflaţiei a crescut de la 7,6% în februarie până la 8,01%, nivelul maxim înregistrat după luna august 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici