BNR are toate motivele să coboare rata dobânzii, atât timp cât inflaţia scade

Banca Naţională a României (BNR) are toate motivele să reducă dobânda de politică monetară, atât timp cât inflaţia scade, a declarat, vineri, la Râmnicu Vâlcea, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

31 afișări
Imaginea articolului BNR are toate motivele să coboare rata dobânzii, atât timp cât inflaţia scade

BNR are toate motivele să coboare rata dobânzii, atât timp cât inflaţia scade (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

El a precizat că BNR trebuie să aibă în vedere şi nivelul la care se situează dobânzile pasive acordate de băncile comerciale.

Isărescu a mai spus că dobânzile la depozitele populaţiei ar trebui să se situeze sub 6% şi că băncile reduc cu prudenţă ratele.

"Băncile încă dau dobânzi prea mari la depozite şi merg cu prudenţă mai jos. Ar fi anormal ca BNR să facă paşi mai mari. O să mergem treptat în jos şi băncile comerciale vor veni sub noi la depozite şi undeva mai sus la credite, dacă situaţia actuală în ceea ce priveşte lichidităţile se păstrează", a mai spus guvernatorul BNR.

Majoritatea analiştilor economici anticipează că BNR va decide, luni, reducerea dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte, de la 7% la 6,5%, nivel minim record, pentru a susţine redresarea economiei şi a creditării, dar şi pentru a tempera presiunile de apreciere asupra leului.

Consiliul de Administraţie al BNR se va întruni, luni, pentru cea de-a treia şedinţă de politică monetară din acest an. În şedinţele din lunile ianuarie şi februarie, banca centrală a decis reducerea dobânzii cu câte 0,5 puncte procentuale, de la 8% la 7%.

Dobânda de politică monetară s-a mai situat la 7% în perioada iunie- noiembrie 2007, ajungând atunci la nivelul minim istoric.

Inflaţia anuală a scăzut, în februarie, după trei luni consecutive de creştere, la 4,49%, de la 5,2% în ianuarie, iar rata lunară a coborât de la 1,68% la 0,2%.

Pentru 2010, BNR ţinteşte o inflaţie de 3,5% în acest an, cu un interval de variaţie de plus/minus un punct procentual, şi estimează că rata anuală se va situa la 3,5%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici