Boc, nemulţumit de ritmul de absorbţie a fondurilor UE: România poate pierde bani

Premierul Boc a declarat că este nemulţumit de nivelul scăzut al plăţilor efective realizate pentru programe finanţate din fonduri UE raportat la totalul proiectelor depuse şi a apreciat că, în acest ritm, România riscă să nu poată cheltui toţi banii alocaţi pentru 2010 de către Executivul comunitar.

19 afișări
Imaginea articolului Boc, nemulţumit de ritmul de absorbţie a fondurilor UE: România poate pierde bani

Boc, nemulţumit de ritmul de absorbţie a fondurilor UE: România poate pierde bani (Imagine: Liviu Chirică/Mediafax Foto)

Datele prezentate, marţi, de şeful Guvernului, la reuniunea comitetului interministerial pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor comunitare, relevă că până la data de 9 iulie 2010 au fost depuse 18.177 proiecte pentru fonduri UE, în valoare cumulată de 38,9 miliarde euro, dintre care au fost aprobate 4.421 proiecte de 9,4 miliarde euro.

Din totalul acestora, contracte şi decizii de finanţare au fost semnate pentru 3.146 proiecte de 6,06 miliarde euro, dar totalul plăţilor efective s-a ridicat la doar 882 milioane euro.

Premierul a spus miniştrilor prezenţi la reuniune că acest lucru îl nemulţumeşte "profund" şi că, în acest ritm, există riscul ca România să nu poată cheltui toate fondurile puse la dispoziţie pentru acest an de către Executivul comunitar.

El a aminitit că Guvernul va elabora o "carta albă" a absorţiei fondurilor europene, fapt ce va presupune ca miniştrii şi prefecţii să prezinte rapoarte lunare privind sumele atrase.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici