Boc: România nu este prinsă în criza datoriilor suverane

Premierul Emil Boc a declarat marţi la Carei că România "nu este prinsă în criza datoriilor suverane", dar că există pericolul ca datoria să crească, în condiţiile în care Guvernul României nu va continua o politică prudentă.

144 afișări
Imaginea articolului Boc: România nu este prinsă în criza datoriilor suverane

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Vreau să ştiţi că România are un avantaj în acest context global, pentru că nu este prinsă în criza datoriilor suverane. România are o datorie publică în PIB în jur de 31,8 la sută, cu mult sub maximul de 60 la sută permis de Maastricht, cu mult sub ce are Grecia - 162 la sută sau 119 la sută - Italia, datorie publică în Produsul Intern Brut. Acest lucru ne ajută să putem atrage investitori. Dar, dacă nu menţinem în continuare o politică prudentă, datoria poate creşte foarte repede, întrucât din nefericire dobânzile la bănci au crescut foarte mult din cauza Greciei şi a instabilităţii din zonă. Dacă nu mergem în continuare cu o politică prudentă, ritmul de îndatorare va creşte foarte repede şi putem şi noi, într-un an, într-un an şi jumătate, să ajungem într-o situaţie apropiată de cea a unor ţări cu dificultate din Uniunea Europeană", a declarat Emil Boc.

Premierul a afirmat că Guvernul are în vedere accelerarea procesului de restructurare a companiilor de stat, prin introducerea managementului privat la aceste companii.

"Procesul de restructurare a companiilor de stat trebuie să meargă în manieră accelerată şi mă refer aici, în special, la introducerea managementului privat la companiile de stat. Este prioritatea majoră pe care o avem pe linia reformelor companiilor de stat, pentru că de acolo se pot aduce mulţi bani la bugetul de stat, bani care în ultimii 20 de ani s-au dus la clientela politică. Asta este realitatea şi trebuie spusă în faţă, aşa cum este", a precizat el.

Premierul Emil Boc a participat, marţi, la Carei, la punerea pietrei de temelie pentru cea de-a treia hală a fabricii ContiTech, după ce anterior a asistat la manifestările organizate de Ziua Armatei Române.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici