Boc: România poate înregistra anul viitor o creştere economică de până la 2% din PIB

România va înregistra anul viitor o creştere economică de minimum 0,5% din PIB şi care ar putea ajunge până la 2% din PIB, a declarat, sâmbătă, premierul interimar Emil Boc.

21 afișări
Imaginea articolului Boc: România poate înregistra anul viitor o creştere economică de până la 2% din PIB

Boc: România poate înregistra anul viitor o creştere economică de până la 2% din PIB (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

"Anul viitor, creşterea economică poate fi între 0,5% şi 2% din PIB", a spus Boc, la Realitatea TV.

Economia s-a contractat cu 0,6% în trimestrul trei, mai puţin decât estimarea iniţială de 0,7%, construcţiile şi comerţul având cel mai mare aport la declinul Produsului Intern Brut (PIB), după scăderi de 5,5%, respectiv 2,6%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Valoarea PIB în serie brută, estimată pentru trimestrul al treilea din acest an, a fost de 127,78 miliarde de lei, iar pentru primele nouă luni de 334,23 miliarde de lei.

Comisia Naţională de Prognoză (CNP) estimează pentru acest an un PIB de 497,3 miliarde de lei.

În serie brută, economia a înregistrat în trimestrul trei un declin de 7,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cifra fiind identică cu cea publicată la mijlocul lunii noiembrie de INS.

În ceea ce priveşte contracţia economiei din acest an, CNP estimează un declin de 7,7%, în timp ce Fondul Monetar Internaţional (FMI) anticipează o scădere de 7,5% - 8%, mai puţin accentuată faţă de proiecţia anterioară, de 8-8,5%.

Pentru 2010, atât CNP, cât şi FMI prognozează o creştere a economiei de 0,5%.

Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat recent că avansul PIB ar putea ajunge la 1,5% anul viitor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici