ING Bank România anticipează o creştere economică de 1,6% pentru 2010

Analiştii ING Bank au revizuit în urcare estimările privind evoluţia economiei în 2010, de la o contracţie a PIB-ului de 0,6% la un avans de 1,6%, dar au înrăutăţit perspectivele pentru 2011, de la o creştere de 2,6% la 0,9%, considerând în principal că ajustarea va fi lentă pe partea fiscală.

19 afișări
Imaginea articolului ING Bank România anticipează o creştere economică de 1,6% pentru 2010

ING Bank România anticipează o creştere economică de 1,6% pentru 2010 (Imagine: Mediafax Foto)

"Creşterea economică va fi foarte lentă, în principal pentru că ne aşteptăm ca ajustarea pe partea fiscală să fie înceată", a declarat pentru MEDIAFAX Nicolaie Chidesciuc, senior economist al ING Bank România.

Analiştii ING consideră că perspectivele pentru economia românească rămân "slabe', chiar dacă anticipează că PIB-ul ar putea creşte cu 1,6% anul viitor, datorită efectului de bază, a revenirii mai rapide de pe plan internaţional şi a stimulilor de politică monetară.

"O revenire puternică pare improbabilă, în pofida discuţiilor oficiale privind o evoluţie a economiei în formă de «v», având în vedere consumul redus şi presiunile determinate de deficitul bugetar. Există riscuri semnificative pentru un declin de 1% sau mai mare anul viitor, dacă sunt adoptate măsurile aspre pentru rezolvarea problemelor structurale ale economiei sau dacă producţia agricolă este foarte proastă", se arată într-un raport al ING Bank România.

ING anticipează că economia va înregistra o contracţie de 7,5% în 2009, după scăderi de 9,2% în trimestrul al treilea şi de 5,9% în ultimele trei luni ale anului.

Pentru primul trimestru din 2010, analiştii cred că economia se va reduce cu 0,5%.

"Riscul este că recesiunea s-ar putea adânci, dar creşterea PIB ar trebui să atingă punctul minim în trimestrul al treilea din 2009. Prin urmare, suntem mai optimişti decât FMI-ul, care şi-a reviziuit recent estimările la o contracţie a PIB de 8-8,5% în 2009 şi un avans economic de 0,5-1% anul viitor. Aceste anticipări implică un deficit bugetar de 6% din PIB estimat de FMI în 2010, dar antrenează un risc ridicat ca ţinta să nu fie atinsă, aşa cum s-a întâmplat şi cu estimarea iniţială de 4,6% din PIB (pentru acest an -n.r.)", se mai spune în raport.

Analiştii ING notează că FMI a acceptat majorarea ţintei de deficit bugetar, spunând că nu vrea să înrăutăţească recesiunea economiei, ceea ce este o "mare"schimbare în atitudinea instituţiei financiare internaţionale.

ING estimează că deficitul bugetar al României va creşte de la 4,9% din PIB în 2008 la 7,7% în acest an, pentru ca să scadă la 5,9% în 2010 şi la 4,2% din PIB în 2011.

"Îndrăznim să spunem că o atitudine mai aspră (a reprezentanţilor FMI faţă de deficitul bugetar- n.r.) ar fi fost mai adecvată. Deşi chiar şi un nivel de 7% din PIB implică o ajustare mare a deficitului structural având în vedere contracţia bruscă a economiei din acest an, acesta ameninţă obiectivul de a reduce acest indicator la sub 3% din PIB în 2011 şi, prin urmare, programul de adoptare a euro", notează economiştii băncii.

Totodată, analiştii arată că programul de adoptare a euro şi obţinerea unei creşteri economice sustenabile pe termen mediu sunt dependente de voinţa politică privind reformele structurale care vor fi implementate înainte de finele lui 2009 şi la începutul anului viitor.

De asemeena, economiştii ING cred că gradul de atractivitate al României din punct de vedere al investiţiilor va depinde tot de reformele structurale.

"Totuşi, orice decizie dură care trebuie să fie adoptată este întârziată de alegerile prezidenţiale din acest an. Prin urmare, începutul anului viitor ar putea fi însoţit de adoptarea unor măsuri nepopulare pentru corectarea deficitului bugetar (concedierea angajaţilor din sectorul public, majorări de taxe precum TVA-ul) care ar putea atenua revenirea fragilă anticipată de noi şi împinge economia din nou în contracţie. Fără adoptarea acestor măsuri, 2011 va fi însoţit de o creştere economică foarte redusă", se mai menţionează în raport.

Analiştii cred că revenirea economiei mondiale va ajuta România, dar nu în mare măsură, din cauza problemelor provenite din politica fiscală relaxată.

ING anticipează că rata şomajului va creşte de la 4,4% anul trecut la 8,4% în 2009 şi la 10,5% în 2010, înainte de a se reduce la 8,5% în 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici