Boc: Statul va păstra pachetele majoritare la companii strategice din energie şi alte domenii cheie

Premierul Emil Boc a declarat luni că susţine vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni la companii de importanţă strategică, precum Transgaz, Romgaz şi Transelectrica, statul urmând să păstreze participaţiile majoritare pentru avea "un cuvânt greu de spus" în energie şi alte sectoare importante.

289 afișări
Imaginea articolului Boc: Statul va păstra pachetele majoritare la companii strategice din energie şi alte domenii cheie

Boc: Statul va păstra pachetele majoritare la companii strategice din energie şi alte domenii cheie (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Prezent la Ploieşti la o întâlnire cu oameni de afaceri din Prahova, organizată într-un restaurant, Boc a afirmat că este adeptul "privatizărilor transparente şi în interesul statului" şi că susţine vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni ale companiilor de importanţă strategică precum Romgaz, Transgaz sau Transelectrica.

Boc a spus că în momentul în care se fac privatizări statul trebuie "să păstreze un cuvânt de spus" în domenii de importanţă strategică, precum sectorul energetic.

"Pe câteva domenii strategice trebuie ca statul să păstreze un cuvând greu de spus, ca să poată face faţă în condiţii de criză", a spus premierul.

Guvernul s-a angajat faţă de FMI să vândă acţiuni reprezentând 15% din Transelectrica, Transgaz şi Romgaz, câte cel puţin 10% din Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, 10% din Petrom, o participaţie de 20% din CFR Marfă şi până la 20% din Tarom.

Boc a criticat din nou privatizarea Petrom şi a spus că o companie care în prezent valorează 18 miliarde de euro a fost vândută grupului austriac OMV pentru mai puţin de 700 milioane dolari.

"Râd toţi europenii de preţul la care fosta guvernare a vândut Petrom. (...) Cei care au făcut acest lucru mai dau şi lecţii", a spus el.

Boc a amintit că statul va vinde la bursă 9,84% din acţiunile Petrom şi apreciat că va obţine pe aceste titluri "o sumă importantă".

Pe de altă parte, el i-a încurajat pe oamenii de afaceri să încheie parteneriate public private, arătând că legea parteneriatului public privat a fost modificată şi aduce "multiple şanse pentru mediul de afaceri".

Boc a spus că Guvernul are în vedere încheierea de parteneriate public private pentru construirea de autostrăzi, centuri ocolitoare, poduri rutiere, hidrocentrale şi un penitenciar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici