Buffett: Băncile americane au lichidităţi ample, sunt o clasă aparte faţă de cele europene

Băncile americane dispun de lichidităţi ample şi sunt o clasă aparte faţă de cele europene, consideră miliardarul Waren Buffett, a cărui companie de investiţii Berkshire Hathaway a plasat peste 19 miliarde de dolari în insituţiile financiare din SUA.

127 afișări
Imaginea articolului Buffett: Băncile americane au lichidităţi ample, sunt o clasă aparte faţă de cele europene

Warren Buffett (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aş pune băncile europene şi cele americane în două categorii diferite. Sistemul financiar american se află într-o stare bună. Sistemul financiar european se sufoca acum câteva luni, înainte să primească sprijin de la Banca Centrală Europeană (BCE)", a arătat Buffett, transmite Bloomberg.

Wells Fargo şi JP Morgan au obţinut profituri record anul trecut şi contestă eforturile autorităţilor americane de a înăspri reglementările bancare.

Băncile europene au avut probleme din cauza crizei datoriilor suverane din zona euro şi din decembrie au obţinut de la BCE, în două etape, împrumuturi ieftine pe trei ani în valoare de peste 1.000 de miliarde de euro.

"Mi-ar plăcea să am o mulţime de bani timp de trei ani, cu o dobândă de 1%, dar nu am probleme. Băncile americane au lichidităţi care le ies pe urechi", a spus Buffet la reuniunea anuală a Berkshire Hathaway.

Berkshire, condusă de Buffett în ultimii 42 de ani, este principalul acţionar al băncii Wells Fargo, cel mai mare creditor ipotecar din Statele Unite, la care deţine o participaţie de peste 12 miliarde de dolari.

Buffett a investit anul trecut 5 miliarde de dolari în Bank of America, în schimbul unor acţiuni preferenţiale şi garanţii. Bank of America este a doua mare bancă din SUA în funcţie de active, după JPMorgan.

Berkshire deţine o participaţie şi la US Bancorp, deţinere evaluată la 2,2 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici