Bursa de la New York a scăzut puternic joi, în cea mai slabă şedinţă de la începutul lui 2009

Bursa de la New York a scăzut puternic joi, principalii indici înregistrând pierderi de până la 5%, după cea mai slabă şedinţă de la începutul anului 2009, din cauza temerilor privind o posibilă nouă rundă de recesiune în SUA şi extinderea crizei datoriilor de stat în Italia şi Spania.

247 afișări
Imaginea articolului Bursa de la New York a scăzut puternic joi, în cea mai slabă şedinţă de la începutul lui 2009

Bursa de la New York a scăzut puternic joi, în cea mai slabă şedinţă de la începutul lui 2009 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Analiştii anticipează noi pierderi, deşi Wall Streeet a înregistrat corecţii în nouă din ultimele 10 sesiuni consecutive.

Randamentele de pe piaţa secundară a titlurilor de trezorerie ale SUA cu maturitatea la doi ani au coborât la un minim record, investitorii căutând să se refugieze de problemele economice şi financiare de pe ambele părţi ale Atlanticului.

Indicele Dow Jones Industrial Average a închis în scădere cu 4,31%, iar Standard & Poor's (S&P) a pierdut 4,78%, în timp ce piaţa Nasdaq s-a retras cu 5,08%.

"Investitorii aruncă prosopul pentru că nu pot găsi linişte pe niciun front", comentează un analist american.

Indicele S&P 500 a scăzut cu peste 10% de la maximul anului 2011, atins pe 29 aprilie. Rulajul a fost aproape dublu faţă de media zilnică de la începutul anului, marcând cea mai intensă şedinţă busieră de la New York din ultimele 12 luni.

Numărul acţiunilor care au închis în scădere l-a depăşit de 19 ori pe cel al titlurilor care s-au apreciat.

Căderea recentă a pieţei poate fi atribuită mai multor factori. Datele economice din SUA s-au înrăutăţit, sugerând încetinirea şi mai accentuată creşterii după un prim semestru dezamăgitor. Totodată, criza datoriilor de stat pare că sfidează acordul încheiat în iulie de liderii europeni şi ameninţă să cuprindă Italia şi Spania, a treia şi a patra economie din zona euro.

Pierderile au fost generalizate, iar mai multe acţiuni de referinţă au atins noi minime ale ultimului an. Bank of America a căzut cu 7,4%, iar Citigroup a pierdut 6,6%. Hewlett-Packard a coborât cu 5,1%.

Scăderile din industria energetică şi a materiilor prime au fost mai accentuate decât în celelalte sectoare, în timp ce preţul petrolului de referinţă pentru piaţa SUA a scăzut cu 5,3 dolari, la 86,63 dolari pe baril.

Banca Centrală Europeană (BCE) a indicat joi că va relua programul de achiziţii de obligaţiuni guvernamentale pentru a încerca să amelioreze criza datoriilor de stat din zona euro.

În Japonia, guvernul şi banca centrală au derulat, în aceeaşi zi, o intervenţie puternică pentru a tempera aprecierea yenului faţă de valutele de pe principalele pieţe de export. În Elveţia, banca centrală a redus miercuri dobânda de politică monetară pentru a stopa aprecierea francului şi a proteja exportatorii.

Guvernul SUA va prezenta vineri raportul privind numărul angajaţilor din economie, un indicator urmărit îndeaproape de investitori.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici