Bursa închide ziua în scădere cu 0,6%

Bursa închide ziua în scădere cu 0,6%, după o şedinţă cu volatilitate ridicată în special pe acţiunile din sectorul financiar, unde BRD şi Banca Transilvania au căzut cu până la 6,8% şi apoi au recuperat o parte din corecţii, mişcările fiind influenţate în continuare de oscilaţiile pieţelor externe.

76 afișări
Imaginea articolului Bursa închide ziua în scădere cu 0,6%

Bursa închide ziua în scădere cu 0,6% (Imagine: Theodor Pana/Mediafax Foto)

Piaţa a oscilat uşor până în jurul orei 14:20, însă de la acest moment în piaţă au fost introduse mai multe ordine de vânzare în special pentru acţiunile băncilor şi ale celor cinci SIF-uri. Astfel, presiunea la vânzare a împins cotaţiile din ce în ce mai jos, după ce bursele vest-europene şi piaţa futures din SUA s-au întors pe teritoriu negativ.

Punctul minim al indicelui general al pieţei, BET-C, a fost atins în jurul orei 15:00, când bursa era în scădere cu aproape 2,8%, însă ulterior piaţa a recuperat o parte din corecţie şi a încheiat ziua în scădere cu numai 0,59%. Recuperarea a fost determinată de revenirea uşoară a pieţei futures şi de perioade de întoarcere pe creştere burselor de la Frankfurt şi Londra.

"Acestea sunt zile de trading, în care intră în piaţă numai speculatorii, cei care au destul sânge rece să rişte, însă intră pe acţiuni numai pentru câteva ore, cel mult o zi două. Au speculat o revenire sau scădere a pieţelor, au văzut că merge sau nu în direcţia pe care au luat poziţie şi ies imediat. Altfel nu se poate explica volatilitatea mare pe care o vedem zilele acestea, în care în interval de câteva ore sunt oscilaţii de câteva sute de puncte pe indici. Aşa ceva nu se întâmplă atunci când sunt şi jucătorii pe termen mai îndelungat în piaţă, însă aceştia au luat o pauză acum şi stau deoparte până se liniştesc apele", a declarat pentru MEDIAFAX directorul general adjunct al Intercapital Invest, Adi Lupşan.

El crede că în ultimele zile investitorii care au luat anumite poziţii nu au acţionat pe baza unor analize fundamentale ale companiilor la care au cumpărat acţiuni, ci doar pe bază de intuiţie şi de sentiment.

"Toată lumea reacţionează sub implus emoţional, este o mişcare de masă pe toate pieţele. Cum altfel să îţi explici că sunt variaţii de la plus 200 de puncte la minus 50 sau 100 de puncte pe indici în interval de câteva minute sau ore. Lumea este confuză acum şi nu ştim când se vor calma lucrurile, pentru că se vor calma la un momentdat. Pe piaţa din România volumele sunt mai mici astăzi pentru că speculatorii locali nu au atâta forţă financiară cum este pe alte pieţe şi mulţi încă aşteaptă să vadă o linie clară. Totuşi, dacă vom asista din nou la variaţii de plus/minus 10% pe zi este clar că vom vedea şi creşterea rulajelor", a adăugat brokerul.

La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni, era în scădere cu 1,85%, iar titlurile celor cinci SIF-uri şi acţiunile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,31% sub închiderea precedentă.

Pe de altă parte, indicele BET-NG, al acţiunilor companiilor din sectorul energetic, era în creştere cu 0,1%.

Indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizează evoluţia primelor 25 de titluri în funcţie de lichiditate, inclusiv SIF-urile şi FP, a coborât cu 1,62%.

Acţiunile BRD (BRD) şi Banca Transilvania (TLV) erau în scădere cu 0,9% şi, respectiv, cu 4,9%, după ce cu două ore înainte de închidere coborâseră cu 6,5% şi cu 6,8%. Titlurile BRD au consemnat al doilea rulaj din piaţă, de 5,2 milioane lei, iar acţiunile Băncii Transilvania au avut a patra lichiditate de la BVB, de 3,5 milioane lei.

Tranzacţiile cu acţiuni au însumat 81,5 milioane lei (19,1 milioane euro), cu 7% sub rulajul sesiunii precedente, de 87,5 milioane lei (20,5 milioane euro). Lichiditatea de joi a fost asigurată în proporţie de 42% de patru deal-uri cu 0,62% din acţiunile Fondului Proprietatea (FP), în valoare de 37,2 milioane lei (8,7 milioane euro).

Titlurile FP au continuat să fie cele mai lichide pe piaţa principală, operaţiunile însumând 19,9 milioane lei, iar preţul a scăzut cu 1,02%, la 0,4356 lei.

Titlurile SIF-urilor au încheiat ziua cu corecţii cuprinse între 0,07%, în cazul SIF Banat-Crişana (SIF1), şi de 2,84%, în cazul SIF Oltenia (SIF5). Acţiunile SIF Oltenia au consemnat cel mai mare rulaj de la acest segment al pieţei, de 4,3 milioane lei, iar titlurile SIF Banat-Crişana au avut cele mai reduse operaţiuni, de 654.000 de lei.

Pe segmentul destinat derivatelor au fost transferate contracte futures de 5,4 milioane lei, cele mai multe pe cursul de schimb leu/euro, iar operaţiunile cu produse structurate au cumulat 3 milioane lei. Astfel, lichiditatea totală a BVB a fost de 89,9 milioane lei (21 milioane euro).

Pe piaţa Rasdaq, investitorii au tranzacţionat acţiuni de 13,5 milioane lei, valoare de peste două ori mai redusă decât rulajul de miercuri, de 28,2 milioane lei.

Trei pachete reprezentând aproape 10% dn acţiunile Argus Constanţa (UARG) au fost cedate prin tranzacţii speciale, pentru 13 milioane lei. Ultimul transfer a fost perfectat la un preţ de 3,6 lei, cu 20,88% sub referinţă.

Pe bursele europene acţiunile din sectorul financiar au fost cele mai afectate şi au dus pieţele în jos, pentru ca apoi acestea să revină pe creştere. La finalul şedinţei de la Bucureşti, bursele de la Frankfurt şi Londra avansau cu 0,6% şi, respectiv, cu 0,8%, în timp ce piaţa de la Paris era în scădere cu 0,5%.

Revenirea pieţelor a fost susţinută şi de un anunţ privind o întâlnire programată pentru marţi între preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, şi cancelarul german, Angela Merkel, pentru discuţii despre situaţia din zona euro şi alte probleme internaţionale.

Zvonurile care au circulat, miercuri, pe burse că Franţa ar urma să piardă ratingul "AAA", negate ulterior de agenţiile de evaluare financiară, au contribuit la declanşarea celei mai mari creşteri de la criza din 2008 a indicatorului european care măsoară costurile de asigurare a datoriilor împotriva riscului de neplată.

Ulterior, unele surse citate de Reuters au declarat că această amplificare bruscă a percepţiei riscului, împreună cu scăderi puternice ale cotaţiilor băncilor franceze, a determinat unele bănci asiatice să accelereze analiza riscului liniilor de swap şi să ia în calcul o reducere a expunerii faţă de instituţiile de credit din Europa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici