LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 810. Blinken admite costul întârzierii de ,,luni de zile” a ajutorului pentru Ucraina / Serviciile secrete sud-coreene: Coreea de Nord a furnizat Rusiei arme fabricate în anii ’70 / Moscova afirmă că Rusia este pregătită dacă Occidentul vrea să lupte pe câmpul de luptă

  • Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că fără îndoială, a existat un cost în ,,întârzierea de luni de zile în aprobarea cererii de buget suplimentar şi în trimiterea echipamentelor către Ucraina".
  • Moscova afirmă că Rusia este pregătită dacă Occidentul vrea să lupte pe câmpul de luptă.
  • ISW: Înlocuirea lui Şoigu cu Belousov la Apărare sugerează pregătirea lui Putin pentru un război prelungit în Ucraina şi un posibil conflict cu NATO
2212 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 810. Blinken admite costul întârzierii de ,,luni de zile” a ajutorului pentru Ucraina / Serviciile secrete sud-coreene: Coreea de Nord a furnizat Rusiei arme fabricate în anii ’70 / Moscova afirmă că Rusia este pregătită dacă Occidentul vrea să lupte pe câmpul de luptă

Războiul din Ucraina, ziua 810. Blinken admite costul întârzierii de ,,luni de zile” a ajutorului pentru Ucraina / Serviciile secrete sud-coreene: Coreea de Nord a furnizat Rusiei arme fabricate în anii ’70

UPDATE Rusia aprobă un proiect de lege pentru interzicerea organizaţiilor "indezirabile" finanţate de state străine

Organizaţiilor care fac parte din această listă li se interzice să opereze în Rusia, iar persoanelor fizice sau altor instituţii media le este interzis să le partajeze conţinutul.

UPDATE Un oficial estonian afirmă că Tallinn discută "serios" trimiterea de trupe în Ucraina pentru roluri non-combat

Comentariile au fost făcute după ce şeful Forţelor Armate ale Estoniei, generalul Martin Herem, a declarat la începutul lunii mai că au existat discuţii despre posibilitatea de a trimite soldaţi estonieni în vestul Ucrainei.

UPDATE Guvernator: 5.900 de persoane evacuate din regiunea Harkov pe fondul noii ofensive ruseşti

Cel puţin 5.900 de persoane au fost evacuate din regiunea Harkov de când forţele ruse au lansat o nouă ofensivă în regiune, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov în timpul unui briefing de presă la Harkov, la 13 mai.

UPDATE Zelenski îl demite pe primul adjunct al şefului Serviciului de Informaţii Externe

Nu a fost prezentat niciun motiv pentru demiterea lui Andrii Alieksieenko. Acesta a fost înlocuit de Oleh Luhovskyi printr-un decret ulterior.

UPDATE Statul Major General: Forţele ruse "reuşesc parţial" în apropiere de Lukiantsi, în regiunea Harkov

Forţele ruse au "reuşit parţial" în apropierea satului Lukiantsi din regiunea Harkov, în timp ce ofensiva sa în regiune continuă, a anunţat Statul Major General al Ucrainei la 13 mai.

UPDATE Kuleba vizitează Serbia pentru prima dată de la începutul războiului

Ministrul de externe Dmytro Kuleba s-a întâlnit cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, cu prim-ministrul Milos Vucevic şi cu omologul său sârb Marko Djuric.

UPDATE Guvernator: Un depozit de muniţii ruseşti explodează în regiunea ocupată Luhansk

Un depozit de muniţii ruseşti a explodat în oraşul ocupat Sorokyne (Krasnodon) din regiunea Luhansk, pe 13 mai, a declarat guvernatorul Artem Lysohor.

UPDATE UE elaborează planuri de securitate pe termen lung pentru Ucraina

Consiliul European prelungeşte cu încă un an suspendarea tarifelor de export pentru Ucraina. Prelungirea regimului de liber schimb a inclus, de asemenea, două noi "mecanisme de salvgardare pentru a proteja piaţa UE".

UPDATE Armata ucraineană afirmă că Rusia a avut „succes parţial" în apropierea de un sat din nordul Harkov

UPDATE Serbia reafirmă sprijinul pentru Ucraina, dar refuză să susţină sancţiunile care vizează Rusia

UPDATE Cine va fi succesorul lui Putin?

UPDATE Poliţia: Atac cu muniţie cu dispersie rusească în regiunea Cernihiv: 3 răniţi

Trupele ruse au atacat pe 13 mai cu muniţie cu dispersie oraşul de frontieră Snovsk din regiunea Cernihiv, rănind trei persoane, a anunţat Poliţia Naţională ucraineană.

UPDATE Ministrul Energiei avertizează asupra problemelor de aprovizionare cu energie din timpul verii, urmate de o "iarnă dificilă"

Ucraina s-ar putea confrunta cu "dificultăţi în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie electrică în timpul verii" şi ar trebui "să se pregătească pentru o iarnă dificilă" din cauza atacurilor Rusiei asupra infrastructurii energetice, a declarat ministrul Energiei, Herman Halushchenko, într-o declaraţie din 13 mai.

UPDATE Guvernator: Până la 300 de civili au rămas în Vovchansk pe fondul avansurilor ruseşti

Până la 300 de persoane rămân în Vovchansk, în timp ce trupele ruse "avansează în anumite direcţii", a anunţat guvernatorul din Harkov, Oleh Syniehubov, la 13 mai.

UPDATE Guvernul german nu vrea o zonă de excludere aeriană instituită de NATO în Ucraina

UPDATE Zelenski va merge în Spania pentru a semna acordul bilateral de securitate la Madrid

Preşedintele Volodimir Zelenski plănuieşte o călătorie în Spania în zilele următoare pentru a semna un acord bilateral de securitate, a relatat ziarul El Pais pe 13 mai, citând surse anonime din guvernul ţării, notează Kyiv Independent.

Zelenski va semna un acord cu premierul spaniol Pedro Sanchez la Madrid, în timpul vizitei sale, potrivit presei. Cele două naţiuni au finalizat săptămâna trecută negocierile privind textul unui acord bilateral de securitate.

Peste 30 de ţări s-au alăturat până în prezent Declaraţiei comune de sprijin pentru Ucraina a Grupului celor şapte (G7). 

UPDATE ISW: Înlocuirea lui Şoigu cu Belousov la Apărare sugerează pregătirea lui Putin pentru un război prelungit în Ucraina şi un posibil conflict cu NATO

UPDATE Reacţia unui ministru britanic la demiterea lui Şoigu: Va urma o altă marionetă a lui Putin

UPDATE Comandantul din Harkov a fost demis

Ucraina l-a demis pe comandantul responsabil pentru Harkov, a declarat un purtător de cuvânt militar.

Nazar Voloshyn a declarat pentru presa RBC-Ucraina că sâmbătă a fost luată decizia de a-l numi în această funcţie pe generalul de brigadă Mykhailo Drapatyi.

Cu o zi înainte, Rusia a lansat o incursiune peste graniţa de nord-est a Ucrainei în regiunea Harkov.

Luptele continuă în satele din apropiere, iar guvernatorul regiunii a avertizat în această dimineaţă că acestea s-ar putea extinde în noi zone, potrivit Sky News.

UPDATE Rusia este pregătită dacă Occidentul vrea să lupte pe câmpul de luptă, afirmă Moscova

Serghei Lavrov a declarat că Rusia este pregătită dacă Occidentul doreşte să lupte pentru Ucraina pe câmpul de luptă, transmite agenţia de ştiri de stat RIA, în urma unui avertisment similar din partea Kremlinului săptămâna trecută.

Moscova a declarat că trimiterea de trupe NATO în Ucraina ar fi potenţial extrem de periculoasă şi că urmăreşte îndeaproape o petiţie ucraineană care solicită o astfel de intervenţie, scrie Sky News.

UPDATE Luptele în Harkov continuă. Mii de persoane, evacuate

5.762 de civili din regiunea Harkov au fost evacuaţi din casele lor pe fondul luptelor grele din regiune, a anunţat guvernatorul Oleh Syniehubov la 13 mai.

Peste 30 de aşezări din regiunea Harkov au fost ţinta tirurilor de artilerie şi mortiere ruseşti în ultima zi, iar oraşul Vovchansk a fost lovit de ,,o serie de bombardamente masive", a declarat Syniehubov.

,,În acest moment, inamicul are succes tactic" în lupta pentru Vovchansk, a declarat Statul Major General al Ucrainei într-o declaraţie pe reţelele de socializare la primele ore ale zilei de 13 mai, potrivit Kyiv Independent.

UPDATE Rusia afirmă că a distrus 16 rachete şi 31 de drone lansate de Ucraina

Ministerul rus al Apărării a declarat luni că sistemele sale de apărare aeriană au distrus 16 rachete şi 31 de drone lansate de Ucraina asupra teritoriului rusesc în cursul nopţii de duminică spre luni, inclusiv 12 rachete deasupra regiunii de frontieră lovite de Belgorod, scrie Reuters.

Cinci case au fost avariate în Belgorod, dar, potrivit informaţiilor preliminare, nu au existat răniţi, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

UPDATE Rusia anunţă că a cucerit noi sate din Ucraina

Rusia susţine că trupele sale au preluat controlul a cel puţin nouă sate ucrainene, în timp ce luptele intense continuă în regiunea Harkov.

Şeful armatei ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, a declarat, potrivit Sky News, că forţele sale fac tot ce pot pentru a menţine linia de rezistenţă în Harkov - Moscova revendicând cel puţin patru sate duminică şi cinci sâmbătă.

"Situaţia este dificilă, dar forţele de apărare ale Ucrainei fac totul pentru a menţine liniile şi poziţiile de apărare, (şi) pentru a provoca pagube inamicului", a declarat Sîrskîi, potrivit sursei citate.

UPDATE Scholz îndeamnă mai mulţi refugiaţi ucraineni din Germania să se angajeze

Mai mulţi refugiaţi ucraineni aflaţi în Germania ar trebui să se angajeze, a declarat în weekend cancelarul german Olaf Scholz, promiţând că acest lucru le va asigura dreptul de a rămâne în ţară, deoarece mai puţin de doi din zece sunt angajaţi în prezent.

Potrivit grupului de reflecţie de centru-stânga Friedrich Ebert Stiftung, birocraţia şi recunoaşterea calificărilor sunt principalele bariere în calea angajării ucrainenilor în Germania, în timp ce alţii subliniază presupusele ajutoare de şomaj generoase, notează Euractiv

Având în vedere că aproape jumătate dintre refugiaţii ucraineni din Germania doresc să rămână în ţară, Scholz a promis că ocuparea forţei de muncă le va asigura dreptul de a face acest lucru.

UPDATE Serghei Şoigu va fi înlocuit de la conducerea Ministerului rus al Apărării

UPDATE Serviciile secrete sud-coreene: Coreea de Nord a furnizat Rusiei armament fabricat în anii ’70

Serviciul de informaţii al Coreei de Sud efectuează o analiză a suspiciunilor conform cărora Coreea de Nord a furnizat Rusiei obuze de artilerie şi alte arme fabricate în anii 1970, a declarat la 12 mai Serviciul Naţional de Informaţii (NIS) al ţării.

Observaţiile NIS vin ca răspuns la rapoartele recente ale presei sud-coreene care susţin că obuze de artilerie de 122 mm fabricate în Coreea de Nord în anii 1970 au fost folosite pe frontul de est al Ucrainei. Atât oficialii ucraineni, cât şi cei americani au confirmat anterior că Rusia a folosit armament produs în Coreea de Nord pentru a ataca Ucraina, potrivit Kyiv Independent.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că fără îndoială, a existat un cost în ,,întârzierea de luni de zile în aprobarea cererii de buget suplimentar şi în trimiterea echipamentelor către Ucraina".

Afirmaţia a fost făcută pentru CBS News duminică, 12 mai, în cadrul unui interviu televizat.

În ciuda eşecurilor, Blinken este de părere că Ucraina poate face faţă atacurilor din ,,linia în est", în condiţiile în care trupele ruseşti au lansat o nouă operaţiune ofensivă care vizează regiunea Harkov la începutul zilei de 10 mai, notează Kyiv Independent.

,,Poate continua să preseze avantajele obţinute pentru ea însăşi în Marea Neagră, unde scoate la fel de mult prin Marea Neagră, hrănind lumea ca înainte de reinvazia rusă în Ucraina, precum şi ţinând în pericol forţele ruseşti, inclusiv în Crimeea, pentru a le face mai dificil să continue această agresiune".

În cadrul interviului, secretarul de stat american a reiterat sprijinul pentru Ucraina şi a adăugat că depune toate eforturile ,,pentru a grăbi această asistenţă”, la fel cum şi Europa procedează.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici