Cine va fi succesorul lui Putin?

  • După anunţarea modificărilor constituţionale, a început o căutare serioasă pentru viitorul lider al Rusiei.
  • Printre posibilii succesori se numără Andrei Belousov, propus de Putin pentru funcţia de Ministru al Apărării.
  • Putin va alege un succesor loial, esenţial pentru menţinerea direcţiei şi moştenirii Putinismului, într-o perioadă de tranziţie şi restructurare a puterii politice în Rusia.
Urmărește
3934 afișări
Imaginea articolului Cine va fi succesorul lui Putin?

Sursa foto: TASS

Întrebarea cu privire la cine va deveni următorul preşedinte al Rusiei a devenit subiectul unei speculaţii intense, scrie Politico.

Modificările constituţionale recente anunţate de Vladimir Putin au ridicat mai multe întrebări decât au oferit răspunsuri, dar ele indică faptul că va trebui să desemneze un succesor atunci când mandatul său de preşedinte se va încheia în 2024.

Schimbările propuse, în prezent în curs de revizuire în Parlamentul rus, loial Kremlinului, îl vor împiedica pe Putin să îşi prelungească preşedinţia dincolo de 2024 şi să închidă portiţa care i-a permis să revină la preşedinţie după o scurtă perioadă ca prim-ministru între 2008 şi 2012.

Cu toate acestea, modificările sunt concepute pentru a asigura că Putinismul, marca sa de guvernare, va continua.

Este larg anticipat ca Putin să preia funcţia de preşedinte al consiliului de stat — un organism consultativ prezidenţial care va fi consfinţit constituţional cu puteri vag definite de a influenţa politica internă, externă şi socio-economică. Această mutare i-ar permite să menţină un nivel de control asupra direcţiei statului, renunţând la guvernarea zilnică.

Dat fiind că această tranziţie l-ar lăsa pe Putin cu o autoritate oficială limitată, analiştii prevăd că va nominaliza un succesor loial pentru a asigura traiectoria ţării. Reorganizarea vizează să îi conserve moştenirea într-un peisaj politic în care noii lideri au respins ideologiile tradiţionale ale predecesorilor lor.

Previziunea alegerii succesorului lui Putin este o provocare, deoarece liderul rus este cunoscut pentru păstrarea opţiunilor deschise până în ultimul moment. Cu toate acestea, probabil va căuta un individ capabil să menţină un control strâns asupra Rusiei, dar suficient de loial pentru a asigura securitatea lui Putin şi a aliaţilor săi.

Probabil, Putin a identificat deja posibili candidaţi, potrivit Olgăi Kryshtanovskaya, sociolog specializat în elita rusă. "Selecţia de persoane este deja definită ... Aceste persoane ocupă acum poziţii cheie," a remarcat ea.

Unul dintre candidaţi, Andrei Belousov, propus de Putin pentru postul de şef al Ministerului Apărării în locul lui Serghei Şoigu, este o figură cu o carieră impresionantă şi bogată în domeniul economic şi guvernamental.

Născut la 17 martie 1959, Andrei Belousov a absolvit cu distincţie Facultatea de Economie a Universităţii de Stat din Moscova în 1981, demonstrându-şi încă de la începutul carierei capacităţile şi interesul pentru domeniul economic.

Între 1981 şi 1986, a lucrat la Institutul Central de Economie şi Matematică al Academiei de Ştiinţe a URSS, unde şi-a consolidat cunoştinţele şi expertiza în economie.

Din 1986 până în 2006, Belousov a fost angajat al Institutului de Economie şi Prognoza Progresului Ştiinţific şi Tehnologic al Academiei de Ştiinţe a URSS şi al Institutului de Prognoză Economică Naţională al Academiei Ruse de Ştiinţe, contribuind la cercetarea şi analiza economică din Rusia.

Între 2000 şi 2006, a deţinut funcţia de Director General al Centrului de Analiză Macroeconomică şi Prognoză pe termen scurt, aducând o contribuţie semnificativă la elaborarea şi implementarea politicilor economice.

În perioada 2000-2006, a fost, de asemenea, consilier independent al prim-ministrului, oferindu-şi expertiza şi sfaturile în problemele economice importante pentru guvern.

Din 2006 până în 2008, Belousov a servit ca ministru adjunct al dezvoltării economice şi comerţului, ocupând o poziţie-cheie în implementarea şi gestionarea politicilor economice ale Rusiei.

În 2008, a fost numit Director al Departamentului Economie şi Finanţe al Guvernului, unde a coordonat activităţile economice şi financiare ale instituţiilor guvernamentale.

În perioada 2012-2013, a deţinut funcţia de Ministru al Dezvoltării Economice, contribuind la elaborarea strategiilor şi planurilor de dezvoltare economică a Rusiei.

Din 2013 până în 2020, Belousov a servit ca Asistent al Preşedintelui, fiind implicat în procesul decizional la nivel înalt şi acordându-şi expertiza în diverse probleme guvernamentale.

Pe 21 ianuarie 2020, a fost numit prim-viceprim-ministru, consolidându-şi poziţia şi influenţa în cadrul guvernului rus şi pregătindu-se pentru noi responsabilităţi la nivel naţional.

Pe măsură ce succesiunea se desfăşoară, se aşteaptă ca Putin să menţină discreţia pentru a preveni luptele de putere interne. Rezultatul probabil nu va avea un impact semnificativ asupra ruşilor obişnuiţi, deoarece Putinismul rămâne înrădăcinat, susţinut de modificările constituţionale care favorizează loialiştii Kremlinului.

În orchestrarea tranziţiei, obiectivul lui Putin este clar: să asigure continuitatea şi să păstreze Rusia pe care a modelat-o.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici