UE elaborează planuri de securitate pe termen lung pentru Ucraina

  • Uniunea Europeană pregăteşte un proiect de sprijin pe termen lung pentru Ucraina în războiul cu Rusia.
  • Este vorba despre livrare de arme, pregătire militară şi alte forme de ajutor pentru anii următori.
Urmărește
219 afișări
Imaginea articolului UE elaborează planuri de securitate pe termen lung pentru Ucraina

UE elaborează planuri de securitate pe termen lung pentru Ucraina

Uniunea Europeană vine cu promisiuni de sprijin pe termen lung pentru securitatea Ucrainei, asigurând Kievului mai multe arme, pregătire militară şi alte tipuri de ajutor pentru anii următori, potrivit unui proiect de document.

Proiectul stabileşte angajamentele de securitate ale UE faţă de Ucraina, pe care oficialii speră să le oficializeze în iunie sau iulie.

Documentul face parte dintr-un efort mai amplu al partenerilor Ucrainei de a oferi asigurări că vor fi alături de Kiev pe termen lung, în condiţiile în care nu se întrevede sfârşitul războiului cu Rusia şi nu există nicio perspectivă imediată de aderare la UE sau NATO.

"Pornind de la sprijinul existent, angajamentele de securitate ale Uniunii Europene includ un sprijin pe termen lung pentru securitatea şi apărarea Ucrainei", se arată în proiectul de 10 pagini, datat 12 aprilie, consultat de Reuters.

Ambasadorii celor 27 de ţări membre ale UE au discutat textul luna trecută la Bruxelles, iar acesta reprezintă acum baza discuţiilor cu Ucraina, potrivit diplomaţilor Uniunii Europene.

Opt dintre aliaţii Kievului, inclusiv Marea Britanie şi membri ai UE precum Germania şi Franţa, au semnat propriile garanţii de securitate cu Ucraina în ultimele luni.

Pe de altă parte, oficialii europeni subliniază că astfel de acorduri nu sunt acelaşi lucru cu pactul de apărare reciprocă dintre statele membre NATO. Mai degrabă, ele sunt promisiuni de a furniza Ucrainei arme şi alte ajutoare pentru a-şi consolida propria securitate şi pentru a descuraja orice invazie viitoare.

Documentul enumeră nouă forme de ajutor în domeniul securităţii şi apărării pe care UE va continua să le ofere - inclusiv livrări de arme, pregătirea soldaţilor, cooperarea în domeniul industriei de apărare şi ajutor pentru deminare.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici