Bursele europene au închis în creştere

Principalele acţiuni europene au închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de vineri după ce interzicearea tranzacţiilor "short-selling" (vânzare în lipsă) pe bursele din Franţa, Spania, Italia şi Belgia a oferit un moment de calm cotaţiilor bancare, lovite puternic în ultimele şedinţe.

180 afișări
Imaginea articolului Bursele europene au închis în creştere

Bursele europene au închis în creştere (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Date solide privind vânzările de retail în SUA au susţinut încrederea investitorilor, potrivit Reuters.

Într-o tranzacţie "short-selling", un trader vinde acţiuni luate cu împrumut sperând că valoarea acestora va scădea înainte să fie nevoit să cumpere pentru a le returna. Diferenţa de preţ reprezintă profitul sau pierderea acestuia.

Acţiunile europene au înregistrat, însă, a treia săptămână consecutivă de scăderi, în contextul volatilităţii extreme din ultimele zile, determinată de speculaţiile referitoare la stabilitatea sectorului financiar şi de temerile privind extinderea crizei din zona euro.

Indicele FTSEurofirst 300, care include cele mai importante companii europene, a avansat cu 3,4% vineri, însă a terminat săptămâna în declin cu 0,8%.

Cotaţiile din sectorul bancar s-au numărat printre acţiunile cu cea mai bună evoluţie, indicele STOXX Europe 600 Banks urcând cu 4%. În acestă săptămână, indicele a scăzut cu 2,8%.

Societe Generale a avansat pentru a doua zi consecutiv, cu 5,7%, după ce miercuri a pierdut 15% din cauza zvonurilor privind stabilitatea financiară a băncii, negate însă ulterior.

"Bursele s-au stabilizat un pic după interzicerea tranzacţiilor «short selling». Cotaţiile băncilor au scăzut destul de mult, în urma vânzărilor masive, iar acum îşi revin de la acest nivel redus", a afirmat Colin McLean, analist la compania scoţiană SVM Asset Management.

Indicii FTSE 100 britanic, DAX german şi CAC 40 francez au urcat cu 3-4%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici