CE a redus de la 1,9% la 0,6% prognoza de creştere economică a UE în 2012

Comisia Europeană a înrăutăţit, joi, prognoza de creştere economică în 2012 pentru Uniunea Europeană, de la 1,9% la 0,6%, şi a avertizat că nu exclude posibilitatea unei recesiuni "puternice şi prelungite", potrivit cotidianului Wall Street Journal.

110 afișări
Imaginea articolului CE a redus de la 1,9% la 0,6% prognoza de creştere economică a UE în 2012

CE a redus de la 1,9% la 0,6% prognoza de creştere economică a UE în 2012 (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Economia spaţiului comunitar se confruntă cu trubulenţe financiare, încredere scăzută, măsuri de austeritate în ţări membre şi o încetinire a principalilor parteneri comerciali, potrivit prognozei economice de toamnă a CE.

Totodată, prognoza pentru zona euro a fost revizuită de la 1,8% la 0,5%.

De la prognoza anterioară, din mai, criza din zona euro s-a intensificat, subminând încrederea consumatorilor. Pachetele de măsuri de austeritate adoptate în mai multe ţări au afectat creşterea economică. Cererea din partea sectorului privat, pe care economiştii se bazau pentru a susţine recuperarea, nu s-a accelerat suficient.

"Probabilitatea unei perioade mai prelungite de stagnare este ridicată. Şi, având în vedere incertitudinea neobişnuit de mare referitoare la decizii politice cheie, o recesiune puternică şi prelungită, însoţită de volatilitate a pieţelor financiare, nu poate fi exclusă", a declarat şeful diviziei economice a CE, Marco Buti.

Comisarul pentru economie şi afaceri monetare, Olli Rehn, a notat că prognozele CE se bazează pe presupunerea că măsurile eficiente împotriva crizei datoriilor suverane vor conduce la o revenire treptată a încrederii.

"Aceasă evoluţie este acum în pericol, întrucât guvernele din zona euro caută o modalitate de a asigura Italia", a spus el.

În pofida valului de măsuri de austeritate, datoria raportată la PIB va atinge un maxim de 90,9% la nivel european în 2013, potrivit CE. Nivelul de îndatorare al Greciei va urca aproape de 200,% anul următor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici