Ce cheltuieli va tăia Guvernul la anul dacă economia nu creşte decât cu 2%, aşa cum este noua prognoză FMI. De ce crede JPMorgan că PIB-ul va avea doar plus 0,8%

Ministerul Finanţelor se pregăteşte să refacă schiţele proiectului de buget pe anul viitor după ce FMI a anunţat înjumătăţirea prognozei de creştere economică la circa 2%, iar Gheorghe Ghergina, secretarul de stat responsabil, spune că va tăia şi venituri şi cheltuieli.

417 afișări
Imaginea articolului Ce cheltuieli va tăia Guvernul la anul dacă economia nu creşte decât cu 2%, aşa cum este noua prognoză FMI. De ce crede JPMorgan că PIB-ul va avea doar plus 0,8%

Ce cheltuieli va tăia Guvernul la anul dacă economia nu creşte decât cu 2%, aşa cum este noua prognoză FMI. De ce crede JPMorgan că PIB-ul va avea doar plus 0,8% (Imagine: shutterstock)

El spune că există deja un proiect de buget care va fi ajustat odată cu venirea Fondului Monetar Internaţional şi a Comisiei Europene la Bucureşti în această lună.

"Urmează să revedem proiectul de buget odată cu cu venirea FMI şi a Comisiei Europene. Să vedem care este şi estimarea Comisiei Europene pentru creşterea economică. Vor fi ajustări şi pe partea de venituri şi pe cheltuieli. Probabil se vor diminua veniturile ca urmare a creşterii economice mai mici. Şi, automat, vor fi ajustări pe partea de cheltuieli. Urmează să discutăm", a declarat pentru ZF artizanul bugetului.

Pe scena politică au reapărut deja idei precum impozitarea pensiilor pentru obţinerea de venituri suplimentare la buget. De asemenea, revenirea salariilor din sectorul public ar putea fi în pericol, dar în calcul intră şi variabila electorală.

Cel mai la îndemână instrument de tăiere a cheltuielilor este de la investiţii.

Pe partea de venituri, autorităţile sunt presate de FMI să facă mai mult în combaterea evaziunii fiscale.

Gherghina estimează că forma revizuită a bugetului ar putea să fie gata cât timp reprezentanţii FMI şi ai Comisiei Europene vor fi la Bucureşti.

Citeşte mai mult pe www.zf.ro

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici