Ce spune BNR despre miile de lire trimise în ţară zilnic de muncitorii români din Marea Britanie

Banca centrală nu deţine date defalcate privind remiterile românilor care lucrează în Marea Britanie, a declarat viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, precizând că este invidios pe sursa datelor prezentate vineri de Daily Mail, deşi cotidianul nu s-a remarcat prin calitatea analizelor economice.

1556 afișări
Imaginea articolului Ce spune BNR despre miile de lire trimise în ţară zilnic de muncitorii români din Marea Britanie

Ce spune BNR despre miile de lire trimise în ţară zilnic de muncitorii români din Marea Britanie (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Daily Mail a publicat în ediţia online de vineri, citând date de la BNR, că românii care trăiesc în Marea Britanie au trimis zilnic în ţară aproape 500.000 de lire (563.000 de euro) în primele trei luni ale anului trecut.

Întrebat cum comentează informaţiile apărute vineri, Popa a precizat, pentru început, că nu a auzit ca Daily Mail să fie o publicaţie recunoscută pentru calitatea analizelor economice publicate.

El a abandonat ulterior tonul ironic şi a a precizat că BNR furnizează doar date agregate şi nici nu deţine informaţii defalcate pe state privind remiterile românilor care lucrează în străinătate.

Oficialul BNR crede că mai relevante pentru România ar fi datele privind remiterile din Spania şi Italia, ţări unde există comunităţi de români mult mai numeroase.

Popa a precizat că în comparaţie cu ultimii doi ani, când datele arătau o prăbuşire a sumelor trimise în ţară a românilor din străinătate, de la începutul acestui an se constată o stabilizare a remiterilor.

Viceguvernatorul BNR estimează că odată cu revenirea construcţiilor şi a altor servicii, domenii în care activează preponderent lucrătorii români din străinătate, s-ar putea observa o revenire a sumelor trimise în România.

Popa a încheiat tot pe un ton ironic, spunând că îi invidiază pe reporterii de la Daily Mail, pentru sursele pe care le au.

În total, românii din Marea Britanie au trimis în ţară 41 de milioane de lire (46 milioane de euro) în perioada ianuarie - martie 2010, conform datelor Băncii Naţionale a României, citate de ziarul britanic.

Suma include numai transferurile oficiale, dar nu şi pe cele informale , care includ banii trimişi acasă prin intermediul prietenilor sau rudelor şi care ar putea reprezenta circa 30 la sută din total.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici