Chile dă undă verde reformei fiscale în domeniul minier, care sporeşte profitul guvernului

Parlamentarii din Camera inferioară a Congresului chilian au dat aprobarea finală pentru o reformă a impozitelor miniere mult aşteptată. Pentru a deveni lege, mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui de stânga Gabriel Boric, care a susţinut-o public, scrie Reuters.

157 afișări
Imaginea articolului Chile dă undă verde reformei fiscale în domeniul minier, care sporeşte profitul guvernului

Reforma va impune marilor producători de cupru şi litiu care îşi desfăşoară activitatea în această naţiune latino-americană bogată în minerale să plătească mai multe taxe şi redevenţe guvernului.

Chile este primul producător mondial de cupru şi al doilea producător mondial de litiu, ambele considerate esenţiale pentru realizarea viitoarelor flote de vehicule electrice alimentate cu baterii reîncărcabile.

Cu un vot de 101 voturi pentru şi 24 împotrivă, legislatorii au aprobat miercuri modificările la proiectul de lege privind impozitele şi redevenţele, aprobat de Senat săptămâna trecută.

Votul a fost salutat de ministrul de finanţe Mario Marcel, care a subliniat că asumarea mai mare de către guvern a obligaţiilor faţă de companiile miniere va aborda abuzurile din trecut.

„Prin această legislaţie, căutăm să evităm ceea ce s-a întâmplat de multe ori cu bogăţiile naturale ale ţării noastre: au fost exploatate, au dispărut, ceea ce a lăsat foarte puţin pentru ţară şi pentru dezvoltarea ei viitoare”, a declarat Marcel reporterilor după vot.

Conform reformei, cota maximă de impozitare va ajunge până la aproape 47% pentru companiile care produc peste 80.000 de tone de cupru fin pe an, considerată mare de către industrie.

De asemenea, se stabileşte o taxă ad valorem de 1% pe vânzările de cupru ale companiilor care vând mai mult de 50.000 de tone de cupru fin, precum şi o taxă suplimentară de 8% până la 26%, în funcţie de marja de exploatare a minerului.

Asociaţia minieră Sonami şi-a exprimat uşurarea că măsura a pus capăt incertitudinii privind tipul de reformă pe care legislatorii îl vor adopta în cele din urmă.

„Incertitudinea a durat aproape cinci ani şi, fără îndoială, a afectat principala activitate productivă a ţării”, a declarat Sonami într-un comunicat.

Asociaţia a descris proiecttul ca fiind „mai bun” decât cel propus iniţial de guvern, acordând credit lui Marcel pentru adoptarea unor revizuiri favorabile industriei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici