China a prezentat primul avion de pasageri de mari dimensiuni de concepţie proprie - FOTO, VIDEO

China a prezent primul avion de pasageri de dimensiuni mari de concepţie proprie, după mai mulţi ani de amânări, făcând un nou pas către obiectivul de a dezvolta o aeronavă care să rivalizeze cu Boeing şi Airbus, relatează CNN.

2653 afișări
Imaginea articolului China a prezentat primul avion de pasageri de mari dimensiuni de concepţie proprie - FOTO, VIDEO

China a prezentat primul avion de pasageri de mari dimensiuni de concepţie proprie (Imagine: Captura video)

Totuşi, aparatul cu o singură punte C919 nu va putea fi livrat opertatorilor aerieni pentru cel puţin trei ani, ceea ce scoate în evidenţă dificultăţile cu care s-a confruntat China în eforturile de a deveni un jucător global pe piaţa aviaţiei.

Dezvoltat de compania de stat Comac, avionul cu două motoare urma iniţial să efectueze primul zbor în 2014, iar livrările comerciale să înceapă în 2016.

Problemele de producţie au obligat Comac să amâne termenele în mai multe rânduri. Reprezentanţii companiei au spus că zborurile de testare ar trebui să înceapă anul viitor, iar primele livrări sunt aşteptate cel mai devreme în 2018 sau 2019.

Comac nu a dezvăluit preţurile de listă pentru C919.

Mii de invitaţi, între care oficiali guvernamentali şi reprezentanţi ai industriei aeronautice au asistat, pe fond de cântece patriotice, la prezentarea C919 la fabrica de asamblare din apropierea Pudong International Airport din Shanghai, potrivit presei chineze.

Avionul, cu o capacitate de 158-174 de locuri, a fost proiectat la Shanghai, dar include componente fabricate la nivel global şi este bazat pe tehnologie străină, respectiv aparatură electronică de la Rockwell Collins, motoare dezvoltate de CFM International, companie mixtă a General Electric şi Snecma, divizie a companiei franceze Safran.

Aeronava va fi testată la sol şi în aer timp de doi-trei ani, înainte să obţină certificare de la autoritatea chineză de reglementare în domeniul aviaţiei şi a intra în serviciu comercial.

China a prezentat planurile de dezvoltare a avionului C919 în 2006, în cadrul eforturilor de a crea un sector aeronautic avansat, capabil de a sparge monopolul Airbus şi Boeing.

Airbus şi Boeing au felicitat Comac şi au salutat concurenţa venită din partea companiei chineze, afirmând, în comunicate separate, că piaţa aviatică este suficient de mare pentru a primi un nou producător.

Cei doi mari producători de avioane încearcă pe de altă parte să îşi asigure cotele de piaţă în China prin crearea unor baze industriale şi dezvoltarea de noi aviaone cu performanţe superioare viitoarelor modele ale concurenţilor chinezi.

Airbus asamblează avioane A320 la Tianjin, în nord-estul Chinei, în timp ce Boeing a anunţat în decembrie anul trecut planuri pentru un centru de finisare a avioanelor 737 în China, unde avioanele vor fi vopsite şi le vor fi instalate interioarele.

Ambii producători auto intenţionează să crească numărul de avioane care au incluse materiale din fibră de carbon, care sunt mai uşoare şi considerate mai eficiente.

Circa 12% din structura C919 este formată din materiale compozite, potrivit agenţiei de presă Xinhua, în timp ce reprezentanţii Comac sperau iniţial ca ponderea să fie de 20%, pentru a reduce consumul de carburanţi.

Amânarea debutului comercial al C919 va face ca versiunile mai noi ale Airbus A320 şi Boeing 737 să aibă performanţe superioare, consideră Derek Levine, profesor la City College of New York, care studiază politicile Chinei în domeniul aviaţiei.

Analiştii anticipează însă că aeronavele Comac vor obţine o parte semnificativă din piaţa aviatică din China, urmând să aibă vânzări garantate către operatorii interni, pe fondul creşterii cererii.

Comac a anunţat că a primit comenzi pentru 517 de avioane C919, din partea a 21 de clienţi, majoritatea chinezi.

Potrivit analiştilor, operatorii străini sunt reticenţi să investează într-un avion care nu are istoric operaţional şi certificări de siguranţă din partea autorităţilor de reglementare occidentale, cum sunt Administraţia Federală pentru Aviaţie din SUA şi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aviaţiei.

China pregăteşte totodată pentru debutul comercial un alt avion de pasageri produs local, o aeronavă mai mică pentru curse regionale, ARJ21, a cărei producţie a fost marcată la rândul ei de numeroase întârzieri.

Potrivit Xinhua, operatorul Chengdu Airlines va primi primul avion ARJ21, cu o capacitate de 78-90 de locuri, până la sfârşitul acestui an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici