China cere UE să fie unită, ca să rezolve cât mai repede criza datoriilor

China a cerut luni Uniunii Europene să rezolve criza datoriilor cât mai repede şi să prevină extinderea acesteia, iar apelul va fi reiterat în această săptămână de Jia Qinglin, numărul patru în ierarhia Partidului Comunist Chinez, în timpul unei vizite în UE care va include Grecia.

199 afișări
Imaginea articolului China cere UE să fie unită, ca să rezolve cât mai repede criza datoriilor

China cere UE să fie unită, ca să rezolve cât mai repede criza datoriilor (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Jia, preşedinte al unui comitet din Parlamentul chinez, va vizita, totodată, Olanda şi Germania.

"Sperăm că ţările UE vor ajunge la un acord cuprinzător cât mai curând posibil şi vor adopta măsuri eficiente pentru a atenua criza datoriilor şi a preveni extinderea acesteia", a declarat Jiang Yu, purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

El a adăugat că China are încredere în capacitatea Uniunii de a depăşi problemele şi a subliniat că statul chinez a acordat tot sprijinul posibil ţărilor din UE aflate în dificultate, prin canale bilaterale şi multilaterale.

Agenţia de presă chineză Xinhua a cerut Europei, într-un comentariu, să dea dovadă de unitate.

"Este timpul ca liderii europeni să renunţe la calcule şi târguieli şi să îşi demonstreze înţelepciunea şi hotărârea de a ieşi din criză", potrivit Xinhua.

Liderii UE s-au apropiat duminică de un acord privind recapitalizarea băncilor şi au discutat despre cum să consolideze Facilitatea Europeană de Stabilitate Financiară, pentru a opri extinderea crizei.

Există însă diferenţe notabile privind mărimea pierderilor pe care deţinători privaţi de obligaţiuni ale Greciei trebuie să şi le asume şi cum să fie majorată EFSF fără ca guvernele să contribuie cu mai mult capital.

Deciziile finale trebuie luate până la un al doilea summit UE programat pentru miercuri.

Cea mai probabilă metodă pentru creşterea capacităţii financiare a EFSF ar fi folosirea fondului la furnizarea de garanţii pentru obligaţiuni, în paralel cu înfiinţarea unui vehicul special care să atragă finanţare din China sau Brazilia, au spus oficiali din UE.

Jiang a refuzat să comenteze ideea, explicând că ministerul pe care îl reprezintă nu este abilitat să răspundă la astfel de întrebări.

"În principiu, susţinem eforturile ţărilor UE de rezolvare a crizei", a spus ea.

Analiştii se întreabă care ar putea fi motivul pentru care China ar vrea să finanţeze un astfel de vehicul (SPV) care ar înregistra pierderi în eventualitatea restructurării datoriilor sau default-ului (încetare de plăţi) unui stat.

China are deja o expunere la datoriile ţărilor din zona euro estimată la 600 de miliarde de euro, în urma investirii a 25% din rezervele valutare de 3.200 de miliarde de dolari în active în euro.

"Achiziţiile viitoare ale Chinei de obligaţiuni europene vor depinde de tipul obligaţiunilor oferite, pentru ţările grav afectate de criză riscul este probabil prea mare", a declarat He Fan, economist la institutul de cercetări Academia Chineză pentru Ştiinţe Sociale.

Astfel de achiziţii ar putea avea loc printr-un cadru multilateral, de exemplu, prin împrumutul de bani către FMI, care să cumpere datorii europene.

Investiţiile substanţiale într-un nou SPV, chiar prin intermediul FMI, sunt, în opinia analiştilor, prea costisitoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici