Chiriţoiu: Vom finaliza în acest an investigaţiile privind Loteria, cardurile bancare şi retailul

Printre investigaţiile pe care Consiliul Concurenţei le va finaliza în acest an se numără cea privind contractul dintre Loteria Română şi trei firme cu capital grecesc, caz analizat în paralel şi de Comisia Europeană, dar şi cele care vizează construcţia de drumuri şi piaţa cardurilor bancare.

215 afișări
Imaginea articolului Chiriţoiu: Vom finaliza în acest an investigaţiile privind Loteria, cardurile bancare şi retailul

Bogdan Chiriţoiu (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Investigaţia declanşată de Consiliul Concurenţei anul trecut în cazul Loteriei Române va fi finalizată în a doua jumătate a anului, a declarat miercuri Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.

"Comisia Europeană se uită dacă este ajutor de stat, iar noi ne uităm dacă este încălcată legea. Avem investigaţie deschisă acum un an şi este un caz similar cu cel cu «băieţii deştepţi» din energie. Contracte încheiate pe termen foarte lung, din cauza cărora există suspiciunea că piaţa este închisă şi nu este permisă intrarea altor jucători", a explicat Chiriţoiu.

Consiliul Concurenţei a declanşat anul trecut o investigaţie în cadrul căreia analizează, pe de-o parte, contractul încheiat între Loteria Română şi trei societăţi cu capital grec (Intracom, Intralot şi Lotrom), având ca obiect jocul de noroc denumit videoloterie, iar pe de altă parte reglementarea care încadrează videoloteria în categoria jocurilor loto, pentru care Loteria Română are exclusivitate, şi nu slot-machine, desfăşurat pe piaţa concurenţială.

Alte investigaţii care vizează încălcarea legii concurenţei sunt cele din domeniul retailului cu electronice şi retailul alimentar.

"În investigaţia din retailul cu electronice, am fost daţi în judecată, am câştigat, iar dacă nu se va face recurs vom da drumul cazului şi vom termina în câteva luni. Investigaţia privind retailul alimentar până în vară cred că va fi lămurită", a arătat reprezentantul Consiliului Concurenţei.

Cele două cazuri au fost deschise cu mai mulţi ani în urmă, iar investigaţiile vizează pe de o parte companiile producătoare şi distribuitorii de electronice şi electrocasnice, iar pe de altă parte mai multe lanţuri de retail alimentar şi furnizorii acestora.

În paralel, instituţia are în curs de finalizare mai multe investigaţii utile, de analiză a anumitor sectoare de activitate.

"Avem mai multe studii de piaţă pe care le vom finaliza în acest an. Analiza pe piaţa cardurilor bancare o vom anunţa curând. Analizăm raportul în acest caz pe care îl punem spre consultare publică şi ne uităm dacă sunt excesive comisioanele Visa, Mastercard şi cum am putea să le reducem. Va urma investigaţia pe piaţa energiei electrice. Este un studiu de piaţă, care va fi gata în următoarele săptămâni. Urmează investigaţia privind construcţiile de drumuri, de asemenea, o analiză de piaţă, momentan. După aceea vrem să finalizăm investigaţia deschisă recent în domeniul farmaceutic", a mai spus Chiriţoiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici