Christine Legarde spune că BCE ar putea începe campania de reducere a ratelor dobânzilor în vară

Banca Centrală Europeană va reduce probabil ratele dobânzilor în vară, potrivit preşedintelui Christine Lagarde, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

101 afișări
Imaginea articolului Christine Legarde spune că BCE ar putea începe campania de reducere a ratelor dobânzilor în vară

Intervievată la Bloomberg House din Davos de Francine Lacqua, aceasta a fost întrebată dacă ar putea exista un sprijin majoritar pentru o astfel de măsură, având în vedere că mai mulţi factori de decizie au semnalat acest moment.

„Aş putea spune că o reducere a ratelor este, desigur, foarte probabilă”, a spus Lagarde. „Cu toate acestea, e necesar să subliniez faptul că trebuie să fim rezervaţi, cel puţin momentan. Suntem dependenţi de date şi de faptul că încă avem de-a face cu unii indicatori care nu sunt ancoraţi la nivelul la care am dori să îi vedem”.

Cu doar o zi înainte de începerea aşa-numitei perioade de linişte care precede reuniunile de politică monetară ale BCE, preşedinta se alătură multora dintre colegii săi în încercarea de a atenua aşteptările privind o relaxare iminentă, recunoscând în acelaşi timp că oficialii sunt pe calea de a reduce în cele din urmă costurile de împrumut.

„În general, ne coalizăm spre deciziile pe care le luăm pe baza datelor de care dispunem. Unii dintre omologii noştri operează pe baza datele lor locale, pe baza ratelor inflaţiei din regiunile de care se ocupă, rate care sunt diferite de la o ţară la alta”.

În timp ce preşedintele a recunoscut modul în care se formează consensul, ea a mai spus că pariurile pieţei pe reduceri agresive ale ratelor sunt o distragere a atenţiei.

Pieţele monetare au reacţionat miercuri la comentariile lui Legarde. În prezent, acestea prevăd o reducere de 140 de puncte de bază până la sfârşitul anului - echivalentul a cinci mişcări de un sfert de punct, cu o şansă de 60% pentru o a şasea.

La sfârşitul săptămânii trecute, traderii estimau şase reduceri. De asemenea, există mai puţină convingere că prima măsură va avea loc în aprilie, aspect care era considerat o certitudine până acum.

Pe lângă toate acestea, potrivit Financial Times, acţiunile şi obligaţiunile europene au scăzut după ce preşedintele Băncii Centrale Europene a indicat vara ca fiind un moment probabil de reducere a ratelor dobânzilor.

Indicele Stoxx Europe 600 din întreaga regiune a scăzut cu 1,2% la scurt timp după ce Lagarde a declarat că aşteptările pieţei privind o reducere a dobânzii BCE în această primăvară „nu ajută" la lupta împotriva inflaţiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici