Ministerul Mediului lansează în consultare publică programul „Rabla pentru sobe”. Mii de români ar putea primi până la 10.000 de lei pentru a-şi înlocui sobele

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunţat, miercuri, lansarea a programului „Rabla pentru sobe”, potrivit căruia peste 50.000 de români vor primi cel mult 10.000 de lei pentru a-şi înlocui sobele ineficiente, cu unele performante, cu randament înalt.

1217 afișări
Imaginea articolului Ministerul Mediului lansează în consultare publică programul „Rabla pentru sobe”. Mii de români ar putea primi până la 10.000 de lei pentru a-şi înlocui sobele

„Pentru prima oară lansăm în consultare publică un program de finanţare care îşi propune să înlocuiască sobele vechi, cu randament ineficient, cu unele noi, pentru există tehnologii care pot creşte randamentul la peste 80%. (...) ne dorim ca acest program să reducă cheltuielile românilor cu încălzirea, la fel cum ne dorim să avem şi un aer mai curat”, spune Mircea Fechet.

Programul este unul pilot şi se adresează comunelor din 28 de judeţe ale ţării din zona montană, respectiv Alba, Arad, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Bacău, Bihor, Braşov, Buzău, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Dâmboviţa, Gorj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Sălaj, Suceava, Timmiş, Vrancea şi Vâlcea.

Fechet precizează că buget total iniţial este de 500 de milioane de lei, care acoperă costurile pentru aproximativ 50.000 de sobe / 50 de sobe per comună.

Proiectul prevede că se finanţează 70% din costurile unei astfel de sobe, dar nu mai mult de 10.0000 de lei, inclusiv TVA.

De asemenea, sobele trebuie să aibă o putere nominală cuprinsă între 8 şi 35 kw, cu un randament de minimum 80%.

„Primăriile se înscriu prin AFM în program. După publicarea listei cu primăriile acceptate în program, persoanele fizice care doresc să înlocuiască soba veche sau să cumpere o sobă modernă se pot înscrie direct în platforma informatică pusă la dispoziţie de AFM, în limita bugetului alocat fiecărei primării în parte. Cei înscrişi vor primi un voucher cu care vor putea cumpăra noua sobă”, potrivit proiectului.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici