Cine despăgubeşte populaţia în cazul falimentului unor bănci

Fondul de Garantare a Depo­zitelor în Sistemul Bancar (FGDB) avea la jumătatea anului disponibilităţi de 2,1 mld. de lei (500 mil. euro) cu care ar putea să intervină pentru a despăgubi deponenţii în eventualitatea în care o bancă ar intra în faliment.

631 afișări
Imaginea articolului Cine despăgubeşte populaţia în cazul falimentului unor bănci

Bancomat (Imagine: Doru Nica/Mediafa Foto)

Dacă se compară, suma ar fi de circa patru ori mai mare decât compensaţiile plătite deponen­ţilor garantaţi în cazul a şapte bănci intrate în faliment în ultimii 12 ani, respectiv 512 mil. lei.

Resursele fondului la jumătatea anului ar reprezenta aproximativ 1,6% din valoarea depozitelor garantate, în creştere faţă de 1,2% la jumătatea anului trecut, nivelul poziţionând FGDB în categoria schemelor de garantare a depozitelor din Uniunea Euro­peană cu cele mai mari grade de aco­pe­rire a expunerii. "Legislaţia privind garan­ta­rea depozitelor s-a schimbat de-a lungul timpului. La începutul anilor '90 nu exista legis­laţie pentru garantare şi nici fond de garantare. Şi înainte de 1999 au existat 2-3 bănci cu probleme, iar printre primele măsuri ad-hoc a fost constituirea de către Guvern a unui fond de despăgubire a deponenţilor. Acum plafonul de garantare este foarte mare. Nu se compară cu sumele existente atunci", a comentat analistul Aurelian Dochia.

Fondul garantează atât depozitele firmelor mici şi mijlocii, cât şi pe cele ale populaţiei la băncile locale, cu excepţia celor care funcţionează în regim de sucursală, în limita a 100.000 de euro, plafonul fiind dublat în acest an. Pentru depozitele care de­păşesc 100.000 de euro a fost creat fondul pentru despăgubirea persoanelor preju­di­ciate în cursul administrării speciale.

Citeşte mai multe despre despăgubirile în cazul falimentului unor bănci pe www.zf.ro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici