Cioloş: PAC dispune de instrumente pentru sprijinirea producătorilor UE după interdicţiile Rusiei

Politica Agricolă Comună (PAC) dispune de instrumente "noi şi moderne", inclusiv rezerva de criză, pentru a-şi sprijini producătorii, a declarat, vineri, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, după ce Rusia a impus restricţii la importul de produse alimentare din UE.

239 afișări
Imaginea articolului Cioloş: PAC dispune de instrumente pentru sprijinirea producătorilor UE după interdicţiile Rusiei

Dacian Ciolos (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

"Înţeleg preocupările exprimate de sectorul agricol din Uniunea Europeană. Doresc să subliniez faptul că Politica Agricolă Comună dispune de instrumente noi şi moderne pentru a-şi sprijini producătorii, de îndată ce va fi necesar, inclusiv prin rezerva de criză, care poate fi deja mobilizată", a precizat Dacian Cioloş.

Comisarul este încrezător în capacitatea sectorului agricol european "de a se reorienta rapid către noi pieţe şi oportunităţi", dar consideră că acesta trebuie sprijinit pentru ca "această tranziţie să se întâmple cât mai uşor".

Dacian Cioloş a afirmat că a discutat cu miniştrii Agriculturii din întreaga Europă, în special cu ministrul italian de resort, a cărui ţară asigură Preşedinţia Consiliului UE, şi a cerut Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Comisiei Europene să creeze un grup de lucru care să analizeze "impactul potenţial în fiecare sector şi să evalueze cum putem furniza în mod eficient un sprijin semnificativ, dacă şi unde va fi nevoie".

Totodată, comisarul Cioloş informează că va trimite, vineri, o invitaţie către reprezentanţi ai statelor membre, experţi în probleme de piaţă agricolă comunitară, pentru a participa la o reuniune pe acest subiect, pe 14 august.

Uniunea Europeană a adoptat recent o serie importantă de sancţiuni economice împotriva Rusiei, pentru a-l constrânge pe preşedintele Vladimir Putin să nu mai susţină acţiunile destabilizatoare din Ucraina.

În replică, preşedintele Vladimir Putin a decis, miercuri, să interzică sau să limiteze timp de un an importurile de produse agroalimentare din ţările care au adoptat sancţiuni economice antiruse.

"În scopul protejării intereselor naţionale ale Federaţiei Ruse (...), am ordonat interzicerea sau limitarea timp de un an a importurilor anumitor tipuri de produse agricole, de materii prime şi de produse alimentare provenind din ţările care au dispus sancţiuni economice contra Rusiei", a declarat Putin, citat de AFP.

Decizia Rusiei de a interzice majoritatea produselor alimentare din UE va afecta indirect producătorii români, pentru că exporturile din Europa s-ar putea redirecţiona pe continent, inclusiv pe piaţa românească, creând presiune asupra fermierilor, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

"Sancţiunile împotriva statelor UE afectează şi România, chiar dacă noi nu exportăm foarte mult alimente pe piaţa rusă. În 2013, România a exportat în Rusia produse alimentare de 41 milioane de euro. România ar putea fi însă afectată, pentru că o serie de alte ţări din UE, care exportau masiv în Rusia, vor trebui să-şi găsească altă piaţă de desfacere şi vor crea astfel presiune şi asupra producătorilor români, printr-o concurenţă agresivă", a declarat, joi, Constantin pentru MEDIAFAX.

În ceea ce priveşte România, Autoritatea federală sanitar-veterinară din Rusia (Rosselhoznadzor) a anunţat, pe 6 august, că interzice importul de bovine din România din cauza unui caz de boala vacii nebune.

În replică, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a precizat că România nu exportă bovine, carne de bovine şi produse din carne de bovine în Federaţia Rusă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici