Cioloş: România, un stat beneficiar de fonduri suplimentare substanţiale în proiectul de buget al UE

România va fi un stat beneficiar de fonduri suplimentare substanţiale, cel puţin în cazul politicii agricole comune şi al politicii de coeziune, a declarat joi comisarul pentru Agricultură, Dacian Cioloş, după adoptarea de către Comisia Europeană a proiectului de buget UE pentru 2014-2020.

256 afișări
Imaginea articolului Cioloş: România, un stat beneficiar de fonduri suplimentare substanţiale în proiectul de buget al UE

Cioloş: România, un stat beneficiar de fonduri suplimentare substanţiale în proiectul de buget al UE

"Vor fi încă multe de negociat în Parlamentul European şi în Consiliul de Miniştri, dar, încă din propunerea de buget pe care o face Comisia Europeană, România porneşte ca un stat beneficiar de fonduri suplimentare, dacă ar fi să mă refer numai la politica agricolă comună şi politica de coeziune", a spus Cioloş.

El a arătat, într-o declaraţie, că este o propunere de buget concepută într-un context dificil, în condiţii de presiuni economice şi financiare.

"Este o propunere de buget bine cântărită, o soluţie care, sperăm noi, se va dovedi fezabilă atât economic, cât şi politic şi se va bucura de susţinere din partea statelor membre ale Uniunii Europene şi din partea Parlamentului European", a spus Cioloş.

În opinia sa, este un buget care va permite Uniunii Europene să răspundă marilor provocări cu care se confruntă, pe de o parte, cu crearea de creştere economică şi locuri de muncă, cu răspunsuri prin politica de coeziune, fondul social european, educaţie, pe de alta, cu securitatea alimentară şi gestionarea eficientă a resurselor cărora le răspunde politica agricolă comună.

Această politică agricolă comună rămâne în continuare cea mai importantă în bugetul UE, cu o alocaţie de 371,7 miliarde de euro, la care se adaugă o marjă de manevră suplimentară de 15,2 miliarde de euro. În total, 386,9 miliarde de euro în perioada 2014-2020 vor fi disponibili pentru agricultura europeană.

Practic, cheltuielile pentru Politica Agricolă Comună (PAC) vor fi menţinute la nivelul lor din 2013.

"Este o bază bună pentru reforma pe care o propun şi permite menţinerea unei structuri solide pentru PAC, atât în ceea ce priveşte plăţile directe, cât şi programul de dezvoltare rurală. Totodată, este un buget care permite reducerea diferenţelor între est şi vest, între plăţile pe care le primesc agricultorii din vechile şi din noile state membre", a spus comisarul.

El a precizat că agricultorii români vor fi beneficiarii unei creşteri semnificative a plăţilor directe.

Cioloş a explicat că plăţile directe vor rămâne instrumentul esenţial de susţinere a veniturilor agricultorilor, iar acest sprijin va fi alocat într-un mod echitabil, o parte semnificativă pentru întărirea eco-competitivităţii şi durabilităţii sectorului agricol, atât pentru fermele mari, cât şi pentru fermele mici.

Totodată, vor fi păstrate programe de dezvoltare rurală solide, cu un nivel de sprijin consistent, ca un pilon important al viitoarei politici agricole comune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici