CIS:Creşterea TVA descurajează investiţiile; sunt necesare măsuri de compensare a efectelor negative

Creşterea TVA va descuraja investiţiile, România devenind una dintre ţările cu cel mai mare TVA din UE, iar în acest sens Guvernul trebuie să adopte măsuri de stimulare a investiţiilor pentru a compensa efectele negative ale majorării taxei, consideră Consiliul Investititorilor Străini (CIS).

26 afișări
Imaginea articolului CIS:Creşterea TVA descurajează investiţiile; sunt necesare măsuri de compensare a efectelor negative

CIS:Creşterea TVA descurajează investiţiile; sunt necesare măsuri de compensare a efectelor negative (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Suntem dezamăgiţi de decizia Guvernului de a creşte TVA la 24% şi credem că această măsura va avea efecte negative importante asupra economiei. Prin urmare, considerăm că este necesar ca Guvernul să implementeze un pachet mai larg de măsuri care să ducă la creşterea eficienţei în sectorul public şi la stimularea investiţiilor, pentru a compensa efectele negative ale creşterii TVA şi pentru a promova creşterea economică", se arată într-un comunicat al CIS.

Reprezentanţii investitorilor cunosc dificultăţile cu care se confruntă Guvernul în reducerea deficitului bugetar, dar spun că majorarea TVA va descuraja investiţiile, România devenind una dintre ţările cu cel mai mare nivel al TVA din UE.

"Aceasta va duce la creşterea inflaţiei, reducerea consumului şi prin urmare la încetinirea creşterii economice. O altă consecinţă va fi deprecierea leului, exacerbând inflaţia şi exercitând presiuni suplimentare asupra celor care au împrumuturi în valută. Nu în ultimul rând, va creşte evaziunea fiscală şi lipsa de încredere pe pieţele financiare", notează sursa citată.

Totodată, CIS reclamă timpul foarte scurt pe care agenţii economici îl au la dispoziţie pentru implementarea măsurii, ceea ce va afecta grav afacerile. Companiile folosesc sisteme IT complexe care cer timp şi resurse financiare pentru a fi ajustate, conform CIS.

"Facem un apel către Guvern să ia în considerare aceste dificultăţi legate de implementare atunci când va publica normele la ordonanţa de urgenţă care a introdus creşterea TVA. În mod special, normele ar trebui să includă măsuri tranzitorii în ceea ce priveşte TVA la servicii, cum ar fi leasing, serviciile prestate în mod continuu, etc", se precizează în comunicat.

Consiliul Investitorilor Străini are 117 companii membre ale căror investiţii cumulate în România de aproximativ 30 miliarde euro reprezintă aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate din 1990 până în prezent. Contribuţia la PIB al companiilor cu capital străin care activează în România este estimată de statisticile oficiale la aproximativ 30%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici