Comisia Europeană a deschis o "investigaţie aprofundată" a ajutorului de stat acordat CE Hunedoara

Comisia Europeană a deschis luni o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin public acordate de autorităţile române producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

629 afișări
Imaginea articolului Comisia Europeană a deschis o "investigaţie aprofundată" a ajutorului de stat acordat CE Hunedoara

Comisia Europeană a deschis o "investigaţie aprofundată" a ajutorului de stat acordat CE Hunedoara

„La data de 21 aprilie 2015, Comisia a aprobat acordarea unui ajutor temporar pentru salvare în valoare de 37,7 milioane de euro (167 de milioane de lei) producătorului de energie Complexul Energetic Hunedoara, care se afla într-o situaţie de dificultate financiară încă din 2013. În contextul respectivei decizii, România s-a angajat să prezinte un plan de restructurare menit să asigure viabilitatea viitoare a CE Hunedoara, în cazul în care întreprinderea nu va fi în măsură să ramburseze ajutorul pentru salvare în termen de şase luni. În plus, printr-o decizie separată, publicată la 20 aprilie 2015, Comisia a concluzionat că CE Hunedoara trebuia să ramburseze circa 6 milioane de euro, sumă aferentă ajutorului de stat incompatibil”, se menţionează într-un comunicat al Comisiei Europene.

Normele UE privind ajutoarele de stat îi permit statului să intervină în sprijinul unei întreprinderi aflate în dificultate financiară numai în condiţii specifice şi solicită, în special, ca respectiva întreprindere să facă obiectul unui plan de restructurare solid, care să asigure restabilirea viabilităţii sale pe termen lung, faptul că respectiva întreprindere contribuie la costurile aferente restructurării sale şi că orice eventuale denaturări ale concurenţei sunt limitate.

„În acest stadiu, Comisia nu este convinsă că planul de restructurare propus ar putea restabili viabilitatea pe termen lung a întreprinderii fără ca acesteia să i se acorde în continuare un ajutor de stat”, se menţionează în comunicat.

Argumentele Comisiei Eurtopene sunt următoarele:
- „În primul rând, CE Hunedoara a intrat în procedura de insolvenţă în anul 2016 (suspendată în prezent), cu datorii de peste 500 de milioane de euro faţă de diferite organe de stat. În această sumă intră o parte din împrumutul pentru salvare acordat de România întreprinderii CE Hunedoara în 2015, un împrumut menit să finanţeze rambursarea ajutorului de stat incompatibil, precum şi împrumuturi suplimentare în valoare de circa 73 de milioane de euro, pe care România le-a acordat CE Hunedoara începând cu 2015 pentru a menţine întreprinderea pe linia de plutire”;
- „În al doilea rând, planul de restructurare nu prevede o contribuţie perceptibilă din partea CE Hunedoara la costurile de restructurare şi nici măsuri menite să limiteze posibilele denaturări ale concurenţei ca urmare a unui sprijin considerabil din partea statului”.

În consecinţă, Comisia precizează că îşi va continua investigaţiile „pentru a afla dacă preocupările sale iniţiale se confirmă”. În acelaşi timp, „Comisia va continua să colaboreze îndeaproape cu autorităţile române pentru a găsi o soluţie viabilă pentru activele CE Hunedoara prin care să se asigure că această întreprindere continuă să furnizeze energie electrică, să diminueze costurile suportate de consumatori şi să limiteze sarcina suportată de contribuabilii români”, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit Comisiei Europene, „deschiderea unei investigaţii oferă părţilor terţe interesate posibilitatea de a prezenta observaţii şi nu anticipează rezultatul acesteia”.

CE Hunedoara este un producător român de energie electrică şi termică, deţinut de stat, care exploatează, de asemenea, minele de cărbune superior pentru a-şi alimenta centralele electrice. Cu sediul la Petroşani, în judeţul Hunedoara, CE Hunedoara deţine o cotă de piaţă de aproximativ 5% din producţia de energie electrică din România şi are circa 6.600 de angajaţi. CE Hunedoara a fost constituită în 2012 cu activele deţinute anterior de către alte întreprinderi deţinute de stat, aflate în situaţie de insolvenţă şi lichidate (Electrocentrale Paroşeni şi Electrocentrale Deva, precum şi, într-o fază ulterioară, Compania Naţională a Huilei SA Petroşani). Aceasta a înregistrat pierderi începând cu anul 2013, iar în ianuarie 2016 a intrat în procedura oficială de insolvenţă în temeiul legislaţiei române. Între timp, procedura de insolvenţă a fost suspendată până la soluţionarea unei căi de atac formulate de către sindicate în faţa unei instanţe regionale din România.

În conformitate cu Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, întreprinderile aflate în dificultate financiară pot beneficia de ajutoare de stat dacă îndeplinesc anumite condiţii. Se poate acorda un ajutor pentru o perioadă de 6 luni („ajutor pentru salvare”). După această perioadă, ajutorul trebuie să fie rambursat; în caz contrar, trebuie notificat Comisiei un plan de restructurare, pentru ca ajutorul să poată fi aprobat („ajutor de restructurare”). Planul trebuie să asigure faptul că întreprinderea îşi restabileşte viabilitatea fără niciun alt sprijin din partea statului, că aceasta contribuie la un nivel adecvat la costurile de restructurare şi că denaturările concurenţei generate de ajutor sunt eliminate cu ajutorul unor măsuri de compensare.

Comisia Europeană anunţă, totodată, că versiunea neconfidenţială a deciziei va fi disponibilă cu numărul de caz SA.43785 în Registrul ajutoarelor de stat de pe site-ul web al DG Concurenţă „de îndată ce vor fi soluţionate eventualele probleme legate de confidenţialitate”.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici